Наставници и студенти Медицинског факултета обиљежили Свјетски дан оралног здравља

Свјетски дан оралног здравља се обиљежава сваке године 20. марта у читавом свијету како би се подигла свјест о важности оралног здравља и његов значај у очувању општег здравља и благостања. Поводом овогодишњег Свјетског дана оралног здравља, Медицински факултет Фоча, Универзитета у Источном Сарајеву, и Савез студената Медицинског факултета су одржали промотивну акцију у Центру за културу и информисање у Фочи.

Наставници и сарадници Медицинског факултета су заједно са студентима пружали информације о важности одржавања здравих уста и зуба, вршили едукације дјеце и одраслих о правилној и редовној хигијени, као и могућностима превенције оралних обољења.

У акцији су била укључена и предшколска дјеца Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“, која су кроз игру и пјесму учили како се бори против каријеса. Заинтересованим суграђанима су дијељене четкице и пасте за прање зуба као и пропагандни материјал.

Поводом одржавање ове акције, координатор за студијски програм Стоматологија проф. др Никола Стојановић рекао је да подаци о оралном здрављу становништа на нашим просторима нису охрабрујући.

„Покушавамо да промијенимо статистичке податке на боље, едукацијом и мотивацијом становништа почев од најраније животне доби. Свјетски дан оралног здравља је још једна прилика да покажемо да никада није прерано нити прекасно да почнемо да водимо бригу о оралном здрављу, да треба да усвојимо добре орално-хигијенске навике и понашања везана за орално здравље како бисмо очували и унаприједили здравље уста и зуба и организма у цјелости“, рекао је професор Стојановић.

Акцију је потпомoгао „Biassco.d.o.o“.