Nastavnici i studenti Medicinskog fakulteta obilјežili Svjetski dan oralnog zdravlјa

Svjetski dan oralnog zdravlјa se obilјežava svake godine 20. marta u čitavom svijetu kako bi se podigla svjest o važnosti oralnog zdravlјa i njegov značaj u očuvanju opšteg zdravlјa i blagostanja. Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana oralnog zdravlјa, Medicinski fakultet Foča, Univerziteta u Istočnom Sarajevu, i Savez studenata Medicinskog fakulteta su održali promotivnu akciju u Centru za kulturu i informisanje u Foči.

Nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta su zajedno sa studentima pružali informacije o važnosti održavanja zdravih usta i zuba, vršili edukacije djece i odraslih o pravilnoj i redovnoj higijeni, kao i mogućnostima prevencije oralnih obolјenja.

U akciji su bila uklјučena i predškolska djeca Dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“, koja su kroz igru i pjesmu učili kako se bori protiv karijesa. Zainteresovanim sugrađanima su dijelјene četkice i paste za pranje zuba kao i propagandni materijal.

Povodom održavanje ove akcije, koordinator za studijski program Stomatologija prof. dr Nikola Stojanović rekao je da podaci o oralnom zdravlјu stanovništa na našim prostorima nisu ohrabrujući.

„Pokušavamo da promijenimo statističke podatke na bolјe, edukacijom i motivacijom stanovništa počev od najranije životne dobi. Svjetski dan oralnog zdravlјa je još jedna prilika da pokažemo da nikada nije prerano niti prekasno da počnemo da vodimo brigu o oralnom zdravlјu, da treba da usvojimo dobre oralno-higijenske navike i ponašanja vezana za oralno zdravlјe kako bismo očuvali i unaprijedili zdravlјe usta i zuba i organizma u cjelosti“, rekao je profesor Stojanović.

Akciju je potpomogao „Biassco.d.o.o“.