Сарадња УИС-а са престижном Свјетском асоцијацијом за заштиту животне средине и рурални развој

В.д проректора за науку, истраживање и развој Универзитета у Источном Сарајеву (УИС) доц. др Синиша Берјан, који је и шеф Катедре за агроекономију и рурални развој на Пољопривредном факултету, и декан Економског факултета Брчко доц. др Срђан Лалић, учествовали су на 9. Међународној конференцији за животну средину и рурални развој, одржаној у Језину (Мјанмар), од 24 до 26. фебруара 2018. године.

Организатори конференције били су Међународна Асоцијација за животну средину и рурални развој (International Society for Environmental and Rural Development – ISERD) са сједиштем у Токију (Јапан) и државни Пољопрвиредни Универзитет из Језина (Мјанмар).

Поменути професори са УИС-а су презентовали три научна рада и предсједавали секцијом „Агроекономија и рурални развој“.

Дан прије конференције одржан је састанак предсједништва ISERD-a на ком је потписан Споразум о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву и ISERD-a, те је наглашена важност сарадње и изражена спремност за извођење заједничких активности у будућем периоду.

На истом састанку је предсједништво ISERD-a дало писмено подршку организацији „Привредног форума Брчко 2018“ и обавезало се да ће кроз своје комуникационе канале и мреже промовисати Форум.

Предсједништво ISERD-a је предложило и усвојило реизбор проректора Берјана на мјесто регионалног предсједника те свјетски респектабилне и престижне асоцијације до 2020. године, чиме је указана велика част, не само професору Берјану, већ је то изузетно признање и за Универзитет у Источном Сарајеву (више информација доступно на званичној wеб страници ISERD-a: http://www.iserd.net/?page_id=14).

Током церемоније отварања конференције посебно су истакнуте будуће перспективе сарадње са УИС-ом и сви учесници конференције су позвани да учествују на конференцијама УИС-а, а посебно на Међународном пољопривредном симпозијуму „AGROSYM“ који се традиционално сваке године одржава на Јахорини.  ISERD је партнер у организацији поменуте УИС-ове конференције.