Потписан споразум о сарадњи УИС-а и Универзитета „Валахиа“ из Румуније

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић и ректор Универзитета “Валахиа” из Тарговишта у Румунији проф. др Калин Орош, потписали су данас у Бијељини споразум о сарадњи два универзитета.

Међууниверзитетски споразум подразумијева размјену студената, мобилност академског особља, заједнички истраживачки рад и размјену искустава када је ријеч о високом образовању.

Потписани споразум представља наставак и проширење успјешне сарадње коју Универзитет у Источном Сарајеву годинама уназад има са универзитетима из Румуније.

В.д. ректора УИС-а проф. др Пашалић указао је на значај потписивања споразума о сарадњи два универзитета, која обухвата и област истраживања, односно научно-истраживачке пројекте.

“На презентацији, која је претходила потписивању споразума, чули смо да Румунија има сличне проблеме као и БиХ и Република Српска, укључујући и универзитетску област, па ћемо на том пољу размијенити искуства”, рекао је професор Пашалић.

Он је оцијенио да је сарадња на пољу науке, односно високог образовања, веома значајна и за укупну сарадњу Републике Српске и БиХ са Румунијом.

Ректор Универзитета “Валахиа” проф. др Калин Орош изразио је посебну захвалност амбасадору БиХ у Румунији Њ.Е. Милету Васићу, који је, како каже, спојио два универзитета.

Амбасадор БиХ у Румунији Њ.Е. Миле Васић оцијенио је да је било изузетно важно успоставити сарадњу између Универзитета у Источном Сарајеву и Универзитета “Валахиа” из Тарговишта.

“Румунски универзитет је млад и један од најмодернијих у Румунији, посебно у истраживачком дијелу”, рекао је амбасадор Васић и додао да је ЕУ финансирала тај универзитет са 15 милиона евра.

Потписивању споразума на Факултету пословне економије у Бијељини присуствовали су амбасадор Румуније у БиХ Њ.Е. гђа Дана-Мануела Константинеску, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејан Бокоњић и декан Факултета послове економије проф. др Миладин Јовичић са сарадницима.

Извор: СРНА/ВЕБ редакција УИС-а