Педагошки факултет и ФПЕ у Бијељини обиљежили школску славу – Светог Саву

Два факултета Универзитета у Источном Сарајеву – Педагошки факултет и Факултет пословне економије, традиционално су обиљежили школску славу Светог Саву, у просторијама Центра за високо образовање у Бијељини.

Представници Универзитета су на свечаној академији, уприличеној 27. јануара поводом овог празника, поручили да је Свети Сава положио темеље савременог образовања, те да је његовом заслугом школовање постало доступно сваком појединцу.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић истакао је како је значајно сјећати се Светог Саве не само као просветитеља, него и као помиритеља.

„Он је био помиритељ чак и унутар својих породичних кругова. Трасирао је један пут који је јако битан младим генерацијама, као и свима у образовању, а има своју симболику када је у питању опстанак овог народа“, рекао је вршилац дужности ректора УИС-а.

Напомињући да се, нажалост, све мање дјеце рађа, те да је мање школараца, што се одражава на цјелокупну демографску слику, в.д. ректора Пашалић је оцијенио да то, ако је за утјеху, није само наш проблем, него је проблем готово цијеле Европе и Западног Балкана.

„То не значи да ми све треба да препустимо некој спонтаности. У оквиру тога, треба да се бавимо одређеним питањима“, истакао је в.д. ректора УИС-а.

Декан Педагошког факултета проф. др Далибор Стевић рекао је да представници тог Факултета обиљежавају крсну славу Светог Саву настојећи да студентима пренесу знање и тековине свега онога што је Свети Сава оставио у аманет свом народу.

„Много енергије улажемо да нашим студентима, који су будући просвјетни радници и образоваће генерације дјеце, усадимо одређене поруке које је Свети Сава кроз вијекове оставио српском народу, као и вриједности које су у свим сегментима, не само у просвјети, него и у организацији друштва и свему ономе што један народ чини таквим какав јесте, а српски народ има чиме да се похвали и поноси“, поручио је декан Стевић.

Декан Факултета пословне економије проф. др Миладин Јовичић нагласио је да ФПЕ и Педагошки факултет традиционално обиљежавају Светог Саву као утемељивача школства, државности и аутокефалности српске цркве.

Говорећи о резултатима које је ФПЕ постигао претходне године, када је ријеч о броју уписаних студената, декан Јовичић је истакао да су резултати били релативно добри јер генерално смањен број уписаних студената, а ФПЕ је успио да испуни уписну квоту, захваљујући ангажовању свих у колективу.

„Ми ове године очекујемо боље резултате него прошле године. Очекујемо и то да се у будућем периоду утицај и значај образовања у овом друштву значајно подигне, као и да овај Факултет, заједно са осталим високошколским установама, допринесе просперитету и развоју Републике Српске“, поручио је декан Јовичић.

Свечаној академији у Бијељини присуствовали су проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, представници Универзитета, декани и представници факултета УИС-аѕ , студенти, као и многобројни пријатељи и гости.