Pedagoški fakultet i FPE u Bijelјini obilјežili školsku slavu – Svetog Savu

Dva fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu – Pedagoški fakultet i Fakultet poslovne ekonomije, tradicionalno su obilјežili školsku slavu Svetog Savu, u prostorijama Centra za visoko obrazovanje u Bijelјini.

Predstavnici Univerziteta su na svečanoj akademiji, upriličenoj 27. januara povodom ovog praznika, poručili da je Sveti Sava položio temelјe savremenog obrazovanja, te da je njegovom zaslugom školovanje postalo dostupno svakom pojedincu.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić istakao je kako je značajno sjećati se Svetog Save ne samo kao prosvetitelјa, nego i kao pomiritelјa.

„On je bio pomiritelј čak i unutar svojih porodičnih krugova. Trasirao je jedan put koji je jako bitan mladim generacijama, kao i svima u obrazovanju, a ima svoju simboliku kada je u pitanju opstanak ovog naroda“, rekao je vršilac dužnosti rektora UIS-a.

Napominjući da se, nažalost, sve manje djece rađa, te da je manje školaraca, što se odražava na cjelokupnu demografsku sliku, v.d. rektora Pašalić je ocijenio da to, ako je za utjehu, nije samo naš problem, nego je problem gotovo cijele Evrope i Zapadnog Balkana.

„To ne znači da mi sve treba da prepustimo nekoj spontanosti. U okviru toga, treba da se bavimo određenim pitanjima“, istakao je v.d. rektora UIS-a.

Dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević rekao je da predstavnici tog Fakulteta obilјežavaju krsnu slavu Svetog Savu nastojeći da studentima prenesu znanje i tekovine svega onoga što je Sveti Sava ostavio u amanet svom narodu.

„Mnogo energije ulažemo da našim studentima, koji su budući prosvjetni radnici i obrazovaće generacije djece, usadimo određene poruke koje je Sveti Sava kroz vijekove ostavio srpskom narodu, kao i vrijednosti koje su u svim segmentima, ne samo u prosvjeti, nego i u organizaciji društva i svemu onome što jedan narod čini takvim kakav jeste, a srpski narod ima čime da se pohvali i ponosi“, poručio je dekan Stević.

Dekan Fakulteta poslovne ekonomije prof. dr Miladin Jovičić naglasio je da FPE i Pedagoški fakultet tradicionalno obilјežavaju Svetog Savu kao utemelјivača školstva, državnosti I autokefalnosti srpske crkve.

Govoreći o rezultatima koje je FPE postigao prethodne godine, kada je riječ o broju upisanih studenata, dekan Jovičić je istakao da su rezultati bili relativno dobri jer generalno smanjen broj upisanih studenata, a FPE je uspio da ispuni upisnu kvotu, zahvalјujući angažovanju svih u kolektivu.

„Mi ove godine očekujemo bolјe rezultate nego prošle godine. Očekujemo i to da se u budućem periodu uticaj i značaj obrazovanja u ovom društvu značajno podigne, kao i da ovaj Fakultet, zajedno sa ostalim visokoškolskim ustanovama, doprinese prosperitetu i razvoju Republike Srpske“, poručio je dekan Jovičić.

Svečanoj akademiji u Bijelјini prisustvovali su prorektor za studentska pitanja, kulturu, umjetnost i sport prof. mr Sandra Ivanović, predstavnici Univerziteta, dekani i predstavnici fakulteta UIS-aѕ , studenti, kao i mnogobrojni prijatelјi i gosti.