Вршилац дужности ректора УИС-а приредио новогодишњи пријем за новинаре

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Стево Пашалић данас је у Ректорату организовао новогодишњи пријем за новинаре како би се представницима медијских кућа захвалио што прате и извјештавају о раду Универзитета, као и да би их, заједно са сарадницима, информисао о постигнутим резултатима у текућој години и плановима за будући период.

“Универзитет у Источном Сарајеву ову годину завршава стабилно када је ријеч о наставном процесу, научно-истраживачком раду и финансијски. У идућу годину ћемо ући тако да ћемо редовно финансирати и сервисирати све обавезе, што се одавно није десило”, истакао је вршилац дужности ректора.

Он је најавио да ће руководство Универзитета покушати да у сљедећој години потпуно уреди радно-правни статус запослених, прије свега наставника.

“То до сада није урађено, а на тај начин ће се знатно поправити стање и смањити трошкови Универзитета, али и задржати студенти и укључити у процес рада”, рекао је в.д. ректора УИС-а.

Према његовим ријечима, Универзитет у Источном Сарајеву функционише као врло складан тим и нема неуређених односа између вршиоца дужности ректора, проректора и декана.

“То је важна порука за јавност, јер сарадња и јединство су значајни за развој Универзитета. Јуче смо одржали заједничку сједницу свих органа Универзитета на којој су јединствено донијете бројне одлуке које се тичу даљег развоја Универзитета”, нагласио је проф. др Пашалић.

Као једну од важних активности у предстојећем периоду, в.д. ректора је навео оснивање Центра за популацију и едукацију раста и развоја дјеце на Педагошком факултету.

“Скоро 100.000 младих биће укључено у популациону едукацију што најкраће значи – стварање свијести о неопходности повећаног рађања за опстанак друштва. То ће бити први пилот пројекат гдје ће студентска популација на Универзитету бити обухваћена популационом едукацијом и популационом политиком што ће бити примјер за све друге високообразовне установе и средње школе”, истакао је в.д. ректора УИС-а.

Проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Ненад Лалић изјавио је да је међу приоритетима у 2018. години пресељење Факултета за физичко васпитање и спорт са Стамбулчића у Пале на Коран, јер су садашњи услови за рад отежани.

“Рационализацијом наставног кадра, с обзиром на то да имамо властити, биће смањени трошкови, али пожељни су и гостујући професори, само ће њихов ангажман бити мало другачији. Произвести кадар за Републику Српску и окружење, али и свијет, такође, јесте наш циљ. Планирамо сарадњу са привредним субјектима у окружењу и јавним установама, што ће допринијети корекцији наставног плана и програма, па ћемо тржишту моћи да понудимо спремнији кадар”, навео је проректор Лалић.

Према његовим ријечима, стварање материјалних резерви и економски стабилног Универзитета је је изузетно значајно.

“То даје сигурност професорима да остају, да не тезгаре на приватним универзитетима, него ће бити мотивисани да раде у свим нашим организационим јединицама од Требиња до Добоја и биће адекватно плаћени за то”, рекао је проректор Лалић.

Проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Дејан Бокоњић рекао је да је много урађено током посљедњих година када је ријеч о размјени студената и наставног кадра и да велики број наставника и студената са Универзитета одлази на размјену, те да је значај број и оних који долазе на усавршавање на УИС.

“Ми смо прије пет година постали први јавни акредитовани универзитет у БиХ. Вриједно смо радили у међувремену и у марту нам предстоји процес реакредитације. У сљедећој години планирамо акредитацију између 15 и 17 најбољих студијских програма и то је за наш Универзитет веома важно и на томе ћемо инсистирати”, нагласио је проректор Бокоњић.

Студент проректор УИС-а Душан Симанић навео је да је Студентски парламент задовољан актуелном ситуацијом на Универзитету и да даје пуну подршку новом ректору и његовом тиму, нарочито када је ријеч о питању рјешавања двојних радних односа.

“Наш став је да Република Српска није ресурс за експлоатисање у финансијском смислу, са једне стране, а са друге стране, то је начин да се успостави стабилан континуитет наставе. Такође, добили смо финансијску помоћ од стране Владе и предсједника Републике Српске за запошљавање нових 50 асистената на нашем Универзитету у наредном периоду. Након преговора који смо имали са представницима власти, можемо очекивати да ће у предстојећем периоду бити ријешен проблем студентског дома у Лукавици, реконструкцијом или изградњом новог дома”, рекао је Симанић.

Декан Педагошког факултета у Бијељини проф. др Далибор Стевић у име декана свих факултета истакао је да су први помаци новог ректорског тима већ видљиви и да дају пуну подршку у даљем раду.

“Прошле године у ово вријеме борили смо се да исплатимо 12. плату запосленима, а сада, послије непуна три мјесеца рада новог руководства, имамо и вишак средстава, што нам помаже да санирамо одређене трошкове”, закључио је Стевић.

Поред представника медија, новогодишњем пријему у Ректорату присуствовали су проректори УИС-а, декани и представници појединих факултета Универзитета у Источном Сарајеву, као и представници студената.