Vršilac dužnosti rektora UIS-a priredio novogodišnji prijem za novinare

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Stevo Pašalić danas je u Rektoratu organizovao novogodišnji prijem za novinare kako bi se predstavnicima medijskih kuća zahvalio što prate i izvještavaju o radu Univerziteta, kao i da bi ih, zajedno sa saradnicima, informisao o postignutim rezultatima u tekućoj godini i planovima za budući period.

“Univerzitet u Istočnom Sarajevu ovu godinu završava stabilno kada je riječ o nastavnom procesu, naučno-istraživačkom radu i finansijski. U iduću godinu ćemo ući tako da ćemo redovno finansirati i servisirati sve obaveze, što se odavno nije desilo”, istakao je vršilac dužnosti rektora.

On je najavio da će rukovodstvo Univerziteta pokušati da u sljedećoj godini potpuno uredi radno-pravni status zaposlenih, prije svega nastavnika.

“To do sada nije urađeno, a na taj način će se znatno popraviti stanje i smanjiti troškovi Univerziteta, ali i zadržati studenti i uključiti u proces rada”, rekao je v.d. rektora UIS-a.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu funkcioniše kao vrlo skladan tim i nema neuređenih odnosa između vršioca dužnosti rektora, prorektora i dekana.

“To je važna poruka za javnost, jer saradnja i jedinstvo su značajni za razvoj Univerziteta. Juče smo održali zajedničku sjednicu svih organa Univerziteta na kojoj su jedinstveno donijete brojne odluke koje se tiču daljeg razvoja Univerziteta”, naglasio je prof. dr Pašalić.

Kao jednu od važnih aktivnosti u predstojećem periodu, v.d. rektora je naveo osnivanje Centra za populaciju i edukaciju rasta i razvoja djece na Pedagoškom fakultetu.

“Skoro 100.000 mladih biće uključeno u populacionu edukaciju što najkraće znači – stvaranje svijesti o neophodnosti povećanog rađanja za opstanak društva. To će biti prvi pilot projekat gdje će studentska populacija na Univerzitetu biti obuhvaćena populacionom edukacijom i populacionom politikom što će biti primjer za sve druge visokoobrazovne ustanove i srednje škole”, istakao je v.d. rektora UIS-a.

Prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Nenad Lalić izjavio je da je među prioritetima u 2018. godini preseljenje Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport sa Stambulčića u Pale na Koran, jer su sadašnji uslovi za rad otežani.

“Racionalizacijom nastavnog kadra, s obzirom na to da imamo vlastiti, biće smanjeni troškovi, ali poželjni su i gostujući profesori, samo će njihov angažman biti malo drugačiji. Proizvesti kadar za Republiku Srpsku i okruženje, ali i svijet, takođe, jeste naš cilj. Planiramo saradnju sa privrednim subjektima u okruženju i javnim ustanovama, što će doprinijeti korekciji nastavnog plana i programa, pa ćemo tržištu moći da ponudimo spremniji kadar”, naveo je prorektor Lalić.

Prema njegovim riječima, stvaranje materijalnih rezervi i ekonomski stabilnog Univerziteta je je izuzetno značajno.

“To daje sigurnost profesorima da ostaju, da ne tezgare na privatnim univerzitetima, nego će biti motivisani da rade u svim našim organizacionim jedinicama od Trebinja do Doboja i biće adekvatno plaćeni za to”, rekao je prorektor Lalić.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da je mnogo urađeno tokom posljednjih godina kada je riječ o razmjeni studenata i nastavnog kadra i da veliki broj nastavnika i studenata sa Univerziteta odlazi na razmjenu, te da je značaj broj i onih koji dolaze na usavršavanje na UIS.

“Mi smo prije pet godina postali prvi javni akreditovani univerzitet u BiH. Vrijedno smo radili u međuvremenu i u martu nam predstoji proces reakreditacije. U sljedećoj godini planiramo akreditaciju između 15 i 17 najboljih studijskih programa i to je za naš Univerzitet veoma važno i na tome ćemo insistirati”, naglasio je prorektor Bokonjić.

Student prorektor UIS-a Dušan Simanić naveo je da je Studentski parlament zadovoljan aktuelnom situacijom na Univerzitetu i da daje punu podršku novom rektoru i njegovom timu, naročito kada je riječ o pitanju rješavanja dvojnih radnih odnosa.

“Naš stav je da Republika Srpska nije resurs za eksploatisanje u finansijskom smislu, sa jedne strane, a sa druge strane, to je način da se uspostavi stabilan kontinuitet nastave. Takođe, dobili smo finansijsku pomoć od strane Vlade i predsjednika Republike Srpske za zapošljavanje novih 50 asistenata na našem Univerzitetu u narednom periodu. Nakon pregovora koji smo imali sa predstavnicima vlasti, možemo očekivati da će u predstojećem periodu biti riješen problem studentskog doma u Lukavici, rekonstrukcijom ili izgradnjom novog doma”, rekao je Simanić.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini prof. dr Dalibor Stević u ime dekana svih fakulteta istakao je da su prvi pomaci novog rektorskog tima već vidljivi i da daju punu podršku u daljem radu.

“Prošle godine u ovo vrijeme borili smo se da isplatimo 12. platu zaposlenima, a sada, poslije nepuna tri mjeseca rada novog rukovodstva, imamo i višak sredstava, što nam pomaže da saniramo određene troškove”, zaključio je Stević.

Pored predstavnika medija, novogodišnjem prijemu u Rektoratu prisustvovali su prorektori UIS-a, dekani i predstavnici pojedinih fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i predstavnici studenata.