Раднa групa за Западни Балкан Европског комитета регија посјетила Универзитет у Источном Сарајеву

Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву данас је посјетила Радна група за Западни Балкан Европског комитета регија предвођена предсједавајућим Францом Шаусбергером.

Шаусбергер је истакао да су чланови Радне групе жељели посјетити Универзитет у Источном Сарајеву како би се боље информисали о томе како млади у БиХ размишљају о приступању Европској унији.

„Пријатно смо изненађени како млади гледају на пут ка Европској унији, да немају проблема на националном нивоу, спремни су да студирају вани и мијешају са студентима другачијих клутура што даје позитивну наду када је у питању Босна и Херцеговина“, истакао је Шаусбергер.

Напомињући да је веома важна улога Универзитета у погледу помоћи локалним заједницама, Шаусбергер је похвалио поглед проректора за међунарнодну сарадњу и осигурање квалитета УИС-а проф. др Дејана Бокоњића да универзитети могу много помоћи општинама, поготово у припреми пројеката за европске фондове.

„Искуства земаља које су већ приступиле Европској унији показала су да администрација не може сама да припрема пројекте, те се тако губи доста средстава која су доступна земљама само ако знају како да их искористе“, нагласио је Шаусбергер.

Проректор Бокоњић је истакао да представници Универзитета простор за дјеловање виде у сарадњи са локалним заједницама.

„Ми смо према томе веома орјентисани нарочито кроз Стратегију развоја 2015-2017. године. Орјентишемо се ка развоју привреде кроз сарадњу са представницима привредног сектора, тј. ослушкујемо потребе локалних заједница. Улога Универзитета у Источном Сарајеву није само да образује квалитетне кадрове него и да сачува људе да не одлазе са ових простора, да привучемо младе и инвестиције“, рекао је проректор Бокоњић.

Према ријечима професора Бокоњића, важне су посјете представника локалних заједница из Европске уније јер они преносе добре моделе, те на тај начин охрабрују локалне заједнице из БиХ.

Говорећи о аплицирању за добијање средстава из европских пројеката, проректор Бокоњић је истакао да Универзитет у Источном Сарајеву има богато искуство у тој области.

Студент проректор Душан Симанић рекао је да за студенте УИС-а представља велику част што су гости Универзитета представници Евопског комитета регија, те да је ова посјета била добра прилика да се представи Универзитет у Источном Сарајеву.

„Размијенили смо мишљења са тако важном Радном групом за Западни Балкан. Они су нас информисали о новим пројектима у којима студенти могу учествовати у размијени, те обезбиједити школарине“, рекао је Симанић.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске у сарадњи са Европским комитетом регија (CoR), организовало је састанак Радне групе за Западни Балкан 24. и 25. октобра 2017. године у Источном Сарајеву.

Европски комитет регија је савјетодавно тијело које представља скупштину регионалних и локалних представника из земаља чланица Европске уније. У оквиру Европског комитета регија дјелује Радна група за Западни Балкан чији је циљ подстицање дијалога између локалних и регионалних власти ЕУ и њихових партнера из земаља Западног Балкана, што тренутно укључује Босну и Херцеговину.