Делегације из Русије и Кине посјетиле Ректорат УИС-а

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радослав Грујић угостио је данас делегације универзитета из Русије и Кине које су посјетиле УИС поводом Дана Универзитета.

Ректор Грујић са сарадницима угостио је представнике Државне пољопривредне академије Перм из Русије са којом УИС активно сарађује већ двије и по године, ректора проф. др Јурија Зубарјева и директора Центра за међународне односе Академије Оксану Фотини.

УИС остварује успјешну сарадњу са овом угледном руском Академијом, нарочито Пољопривредни факултет УИС-а у организовању међународног симпозијума „Аросим“. На данашњем састанку представници Академије истакли су заинтересованост за проширење сарадње на културну област двају универзитета, двије државе, као и намјеру да се повећа размјена наставника и студената, те сарадња на заједничким пројектима.

Ректор Грујић данас је у Ректорату УИС-а угостио и продекана за Факултету европских језика и културе Донга Ксиаоа (Dong Xixiao) са Универзитета страних језика Пекинг. На састанку са представником овог престижног кинеског Универзитета који је познат по томе што образује дипломате и амбасадоре, било је ријечи о покретању заједничких пројеката.

С обзиром на то да је наш Универзитет први у БиХ са којим је овај кинески Универзитет потписао споразум о сарадњи, кинеска академска заједница сарадњу двају универзитета посматра као и сарадњу двије државе, а УИС представља примарну тачку за сарадњу и контакт са БиХ.

То је важно, између осталог, и због пројекта који финансира Влада Кине, а ради се о изради водича који би понудио детаљно представљање БиХ као државе, док би УИС представљао спону као главни извор контаката и експерата који би сакупљали податке о држави потребне за експертизу финансирану од стране Владе Кине.

Водич би претстављао студију која би се користила као главни документ на који се грађани Кине ослањају у сарадњу са БиХ.

Представници овог Универзитета намјеравају да оснују и Центар за босанскохерцеговачке студије који би био повезан са факултетима и академијама УИС-а, а сарадња би се остваривала нарочито из области науке о језику, историји, култури, религији… Наши професори са сродних катедри предавали би у том Центру у Кини као гостујући предавачи.

Уз директну сарадњу са Катедром за синологију на Филозофском факултету УИС-а, представник овог угледног Универзитета из Кине акценат је ставио на потребу интензивирања размјене наставника и студената са Универзитетом у Источном Сарајеву.

Представници УИС-а данас су угостили и проректора Другог политехничког универзитета Шангај Хуакинга Ксиеа (Huaqing Xie) са сарадницима. Овај угледни кинески Универзитет највише је фокусиран на техничке и економске науке, те ће његови представници током дводневне посјете Источном Сарајеву имати састанке са деканима техничких факултета УИС-а. Планирано је да се разговара о размјени наставника и студената, као и могућности формирања заједничких наставних програма.

Представници овог кинеског Универзитета имају у плану да до 2020. године оснују Центар техничких и економских студија међународног карактера, што би отворило још већу могућност за сарадњу техничких и економских програма УИС-а и Другог политехничког универзитета Шангај.

На састанку је било ријечи и о остваривању сарадње учешћем на заједничким пројектима, а представници овог Универзитета понудили су и отварање краћих курсева, за шта су већ понудили два мјеста покривена стипендијама.

На састанцима са делегацијама из Русије и Кине, поред ректора Грујића, Универзитет у Источном Сарајеву представљали су и проректор за студентска питања, културу, умјетност и спорт проф. мр Сандра Ивановић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Дејан Бокоњић, декан Филозофског факултета Пале доц. др Драга Мастиловић, шеф Катедре за синологију на Филозофском факултету доц. др Бојанa Павловић, декан Пољопривредног факултета УИС-а проф. др Весна Милић и шеф Катедре за агроекономију и рурални развој на Пољопривредном факултету доц. др Синиша Берјан.