На Фестивалу науке награђени представници УИС-а

На свечаној академији одржаној поводом Фестивала науке у Културном центру Бански двор, синоћ је за најбољег студента другог циклуса студија проглашена Вања Даниловић – студент Музичке академије из Источног Сарајева, док је за  најбољи научни часопис у 2016. години проглашен часопис “Биомедицинска истраживања” Медицинског факултета у Фочи.

Награда за најбољи научни часопис уручена је главном и одговорном уреднику овог часописа проф. др Синиши Ристићу.

Осим награђених представника Универзитета у Источном Сарајеву, награде су добили и студент математике и информатике на америчком Универзитету Јејл Дејан Гвозденац – за најбољег младог истраживача првог циклуса студија, те студент докторских студија на Економском факултету Универзитета у Београду Матеа Златковић – за најбољег младог истраживача трећег циклуса студија.

Награду за најбољу научно-истраживачку институцију добио је Природно-математички факултет Универзитета у Бањалуци.

Као најбоља научна књига за 2016. годину изабрана је књига “Принос стрних жита: Синтеза, акумулација и дистрибуција органске материје”, аутора академика Нове Пржуља.

Свечаности уручења награда присуствовали су министри у Влади Републике Српске, професори, представници Академије наука и умјетности Републике Српске, других научно-истраживачких и високошколских установа у Српској, као и бројни студенти.

Шести Фестивал науке одржан је у организацији Министарства науке и технологије Републике Српске, а посвећен је обиљежавању 160 година од рођења највећег српског научника Николе Тесле.