Студенти и професори УИС-а учесници Љетне школе Државног пољопривредног универзитета у Вороњежу

Студенти и професори Универзитета у Источном Сарајеву – Пољопривредног факултета, Филозофског факултета (Катедра за руски и српски језик и књижевност) и Економског факултета Брчко, у оквиру Љетне школе, боравили су осам дана у посјети Државном пољопривредном универзитету у Вороњежу у Русији.

Током посјете одржане у периоду од 18. до 26. јуна, за око 60 студената и наставника УИС-а организована су бројна предавања истакнутих професора и научних радника на различите теме из области пољопривреде и то биљне производње, заштите биља, здраве исхране, типичних и традиционалних производа, агробизниса и педологије. Угледни предавачи одржали су и предавања из области језика, културе и историје. Једно од предавања одржала је директорица московског Центра за изучавање савремене балканске кризе и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова, а врло интересантно било је и предавање руског космонаута Сергеја Ревина о његовом боравку у свемиру.

Сва предавања преводили су студенти са Катедре за руски и српски језик и књижевност Филозофског факултета УИС-а. Студенти и професори су посјетили ботаничку башту као и све лабораторије универзитета домаћина.

Одржан је округли сто на тему руско-српских односа, а на састанку је било ријечи о продубљивању сарадње два универзитета, посебно кроз релизацију заједничких пројеката, као и о плану за успостављање руско-српског центра у Републици Српској који би служио за трансфер технологија и сарадњу у различитим областима.

Одржан је и низ конструктивних састанака са руководством и професорима универзитета на којима су изложене могућности интензивирања различитих облика сарадње између два универзитета, а посебан акценат стављен је на размјену академског особља и студената, аплицирање за пројекте са партнерима из ЕУ, научне публикације, као и организацију заједничких докторских студија, те учешће професора оба универзитета у комисијама за одбрану мастер радова и доктората.

Сви учесници делегације Универзитета у Источном Сарајеву добили су сертификате за учешће у Љетњој школи које су уручили ректор Универзитета из Вороњежа проф. др Бухтјаров Николаи Иванович и помоћник министра пољопривреде Руске Федерације Виталиј Волосенко.

Осим радног дијела посјете, за професоре и студенте УИС-а организоване су бројне екскурзије у оквиру којих су посјетили манастире Задонски, Благовештенски и Дивногорски, градић Панино у близини Вороњежа, пољопривредни комплекс „Еконива“, вороњешки океанаријум, као и знаменитости града Вороњежа. Уживали су у различитим спортским садржајима, као и у поетској вечери, представама и филмовима на отвореној сцени. Делегација је присуствовала и обиљежавању 22. јуна – Дана сјећања и туге на почетак Другог свјетског рата, полагању вијенаца  и одавању почасти погинулим борцима.

Делегацију УИС-а чинили су представници Пољопривредног факултета – доц. др Синиша  Берјан,  доц. др Дејана Тешановић, асистенти Игор Ђурђић, Стефан Стјепановић, Бобан Милетић и студенти, представници Филозофског факултета – проф. др Биљана Самарџић, асистент Весна Мићић и студенти, те представници Економског факултета Брчко – продекан проф. др Лазар Радовановић, проф. др Цвико Јекић, асистент Миодраг Перановић и студенти.

Универзитет у Источном Сарајеву потписао је Уговор о сарадњи са Државним пољопривредним универзитетом у Вороњежу у октобру 2015. године током одржавања Шестог међународног пољопривредног научног симпозијума „AGROSYM 2015“.

Два универзитета настављају сарадњу узвратном посјетом делегације руског универзитета која ће боравити у Источном Сарајеву у периоду од 7. до 13. јула.