Na Muzičkoj akademiji UIS-a održan koncert posvećen stvaralaštvu Vojina Komadine

U okviru manifestacije „Dani Vojina Komadine“ sinoć je u koncertnoj sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu održan koncert djela istaknutog kompozitora.

Muziku Vojina Komadine, povodom obilјežavanja 20 godina od smrti ovog čuvenog kompozitora,  prvog dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i prvog generalnog sekretara ANURS-a, izvodili su profesori i studenti muzičkih akademija UIS-a i Univerziteta u Sarajevu.

Izvođena su djela nastala u različitim periodima kompozitorovog stvaralaštva.

Gudački orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu pod umjetničkim rukovodstvom Belme Alić izveo je djelo “Partita Bosniensis I”.  

Profesori i studenti muzičkih akademija izveli su djela: „Dve i po naivne karikature“ za klavir, „Tužne pesme“ za sopran i klavir, „Partita Bosniensis II“ za solo violinu, „II Freska Sveti Sava“ izvod iz simfonijske freske za tri flaute i violu, „Pjesma i igra“ za violinu i klavir, „Refren IV – Nijemo glamočko kolo“ za klavir i „Bojana, đevojko“ za mecosopran i klavir.

Tokom dvodnevne manifestacije održana su predavanja o kompozitorskom stvaralaštvu Vojina Komadine. Na svečanosti otvaranja manifestacije prikazan je kratki dokumentarni film o životu i djelu ovog velikog umjetnika, a kompozitorova djela iz opusa muzike za djecu izveli su Dječiji hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo i učenici Osnovne muzičke škole “Vojin Komadina” iz Zvornika.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. mr Dražan Kosorić rekao je da će se organizatori potruditi da manifestacija „Dani Vojina Komadine“ postane tradicionalna kako bi okuplјali kompozitire, muzičke stvaraoce, izvođače, muzičke pedagoge i teoretičare i da bi se na taj način više pažnje posvetilo domaćem stvaralaštvu i savremenoj umjetničkoj muzici.

Vojin Komadina rođen je 1933. godine u Karlovcima u Kralјevini Jugoslaviji, a rano djetinjstvo proveo u Crnoj Gori (Bar, Kotor), Bih (Bihać) i Srbiji (Sremska Kamenica), gdje je njegov otac službovao kao oficir. Od 1941. godine porodica se nastanjuje u Beogradu koji postaje trajnija destinacija porodice.

Srednju muzičku školu “Stanković” završio je u Beogradu, a prvi nastup kao kompozitor imao je u Tuzli 1954. godine. Muzičku akademiju Univerziteta u Beogradu upisao je 1955. godine, a 1957. godine prelazi u Sarajevo na Muzičku akademiju, gdje je diplomirao 1960. godine.

Za svoj stvaralački rad Komadina je dobio veliki broj nagrada i priznanja. Još kao student dobitnik je nekoliko nagrada. Nagrađivana su njegova djela različitih žanrova, od muzike za djecu do muzičko-scenskih djela.

Bio je dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske od njenog osnivanja.

Preminuo je u Beogradu 9. februara 1997. godine.