Представници Правног факултета на међународној конференцији у Барију

На Универзитету „Алдо Моро“ у Барију (Република Италија), у организацији Global Legal Skills Institute, одржана је 16. по реду међународна конференција „Global Legal Skills“.

На позив непрофитне организације Националног центра за државне судове (National Center for State Courts – NCSC) и његове канцеларије у Босни и Херцеговини, у раду конференције која је окупила неколико стотина учесника из великог броја земаља у периоду од 4. до 6. јуна учествовали су и представници Правног факултета – декан проф. др Горан Марковић и доц. др Ђорђе Мариловић, координатор за међународну сарадњу и координатор активности које се спроводе на основу Оквирног споразума за спровођење студентске праксе који је, на иницијативу и под вођством NCSC, потписало више од 40 институција и организација из Босне и Херцеговине.

Конференција је представљала прилику да се размијене искуства са колегама из бројних земаља у погледу организације рада са студентима на пољу студентске праксе, а на посебном састанку разматрано је проширење ове активности тако што би се, почев од сљедеће године, почео спроводити пројекат учења студената вјештинама правног писања.

Доц. др Ђорђе Мариловић имао је запажено излагање на тему „Legal Education Reform in Bosnia and Herzegovina in the Context of the Civil Law Legal System“, којим је представио студентске праксе и сарадњу коју Правни факултет организује у судовима и тужилаштвима у три града и пет општина Републике Српске. На овај начин исказано је признање Правном факултету на врло успјешном спровођењу пројекта студентске праксе у правосудним институцијама.

Током посјете, представници Факултета разговарали су са проф. др Андреом Ловатом, деканом Правног факултета, о успостављању сарадње и са представницима Еразмус канцеларије Универзитета о сарадњи на изради заједничког Еразмус плус пројекта, како би се остварила размјена наставника и студената.

Факултет посебно захваљује г. Ненаду Галићу, директору Канцеларије NCSC у БиХ и гђи Лејли Хасановић, замјеници директора исте организације, на вишегодишњој подршци Правном факултету и професионалној сарадњи на реализацији пројекта.