Универзитет у Источном Сарајеву на 12. Фестивалу науке

У Бањој Луци је данас отворен дводневни Фестивал науке у организацији  Министарства за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске гдје ће посјетиоци имати прилику да виде велику изложбу експеримената и научних демонстрација који на занимљив начин промовишу науку.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Зоран Бјелајац изразио је увјерење да ће Фестивал науке заинтересовати основце и средњошколце за науку, а могуће и опредијелити их за будуће занимање.

Фестивал науке се одржава на двије локације: Универзитетски град (Кампус) и Природно математички факултет Универзитета у Бањалуци.

На овогодишњем, 12. Фестивалу науке, Универзитет у Источном Сарајеву представљају Електротехнички факултет, Медицински факултет и Машински факултет.

Електротехнички факултет презентује  систем за праћење и управљање микроклимом у пластеницима који омогућава оптимизацију услова за раст биљака. Такође, приказан је аутић са управљањем преко мобитела, демонстрирајући напредак у бежичној комуникацији и управљању уређајима. Поред тога, представљен је мини аутоматизовани камион за прикупљање смећа из паметних канти, показујући рјешења за ефикасније управљање отпадом и очување животне средине.

Електротехнички факултет представљају декан проф. др Божидар Поповић, виши асистент Никола Кукрић и студенти Светлана Парлић, Невена Вујић, Марија Пантовић и Жељко Комленовић.

Медицински факултет са темом “Упоредни приказ анатомско-морфолошких и хистопатолошких карактеристика срчаног и можданог ткива” представљају асистент др Марија Дракул, асистент др Срђан Живановић и асистент др Љиљана Козић.

Машински факултет са темом “Термалне камере и 3Д принтер за израду модела” представљају проф. др Срђан Васковић и студенти четврте године Жељко Чорда и Александар Зекић.