Посјета директора Института историјских наука Руском историјском друштву у Москви

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић посјетио је у понедељак, 15. априла 2024. године, Руско историјско друштво у Москви, које је стратешки инострани партнер Института историјских наука.

На састанку са предсједником Управног одбора РИО, Русланом Григоревичем Гагкуевим, разговарано је о реализацији досадашњих заједничких пројеката, као и о плановима за наставак успјешне сарадње и у 2024. години.

Између осталог, договорен је план даљих активности око оснивања Представништва Руског историјског друштва у Републици Српској, као научног центра нашег Института.

Том приликом, господин Гагкуев уручио је директору Института указ Президијума РИО о именовању за руководиоца Представништва РИО у Републици Српској.

Такође, договорена је суорганизација научног скупа, у новембру 2024. године, као и низ других активности које ће се заједнички проводити у текућој години. Састанку су присуствовали и проректор за међународну сарадњу Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Марко Гутаљ, као и господин Александар Борисов, новинар Руске Газете и носилац признања „Амбасадор Универзитета у Источном Сарајеву“.

Истог дана, у оквиру радне посјете Москви, директору Института уручена је и Медаља за ревносну службу „Светих благовјерних кнежева Бориса и Гљеба“ којим га је одликовао Централни савјет Сверуског православног покрета „Православна Русија“ за заслуге у зближавању руског и српског народа.

Медаљу је директору Института уручио предсједник Централног савјета СПП „Православна Русија“ Вјечеслав Васиљевич Остапчук.