Posjeta direktora Instituta istorijskih nauka Ruskom istorijskom društvu u Moskvi

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Draga Mastilović posjetio je u ponedelјak, 15. aprila 2024. godine, Rusko istorijsko društvo u Moskvi, koje je strateški inostrani partner Instituta istorijskih nauka.

Na sastanku sa predsjednikom Upravnog odbora RIO, Ruslanom Grigorevičem Gagkuevim, razgovarano je o realizaciji dosadašnjih zajedničkih projekata, kao i o planovima za nastavak uspješne saradnje i u 2024. godini.

Između ostalog, dogovoren je plan dalјih aktivnosti oko osnivanja Predstavništva Ruskog istorijskog društva u Republici Srpskoj, kao naučnog centra našeg Instituta.

Tom prilikom, gospodin Gagkuev uručio je direktoru Instituta ukaz Prezidijuma RIO o imenovanju za rukovodioca Predstavništva RIO u Republici Srpskoj.

Takođe, dogovorena je suorganizacija naučnog skupa, u novembru 2024. godine, kao i niz drugih aktivnosti koje će se zajednički provoditi u tekućoj godini. Sastanku su prisustvovali i prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Marko Gutalј, kao i gospodin Aleksandar Borisov, novinar Ruske Gazete i nosilac priznanja „Ambasador Univerziteta u Istočnom Sarajevu“.

Istog dana, u okviru radne posjete Moskvi, direktoru Instituta uručena je i Medalјa za revnosnu službu „Svetih blagovjernih kneževa Borisa i Glјeba“ kojim ga je odlikovao Centralni savjet Sveruskog pravoslavnog pokreta „Pravoslavna Rusija“ za zasluge u zbližavanju ruskog i srpskog naroda.

Medalјu je direktoru Instituta uručio predsjednik Centralnog savjeta SPP „Pravoslavna Rusija“ Vječeslav Vasilјevič Ostapčuk.