Посјета академика Јелене Гускове Институту историјских наука

Академик Јелена Јурјевна Гускова боравила је 27. и 28. марта у дводневној посјети Институту историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву. Академик Јелена Гускова је руководилац Центра за изучавање савремене балканске кризе на Институту за славистику Руске академије наука, инострани члан Српске академије наука и уметности у Београду и Академије наука и умјетности Републике Српске, као и члан Сената Републике Српске.

Првог дана посјете Институту одржана је промоција књиге Јелене Гускове „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995“, у издању Института историјских наука и Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске из Бањалуке. На изузетно посјећеној промоцији, у Цековића кући на Палама, којој су присуствовале и бројне званице из јавног, културног, политичког и друштвеног живота, поред аутора, говорили су проф. др Драга Мастиловић и проф. др Дарко Ђого.

Другог дана посјете, директор Института проф. др Драга Мастиловић, упознао је академика Гускову са оснивањем и досадашњим радом Института историјских наука, реализованим и планираним пројектима, те је размотрена могућност реализације заједничких пројеката Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву и Института за славистику Руске академије наука.

Академик Гускова изразила је изузетно задовољство оснивањем и досадашњим радом Института, али и плановима за даље активности.