Posjeta akademika Jelene Guskove Institutu istorijskih nauka

Akademik Jelena Jurjevna Guskova boravila je 27. i 28. marta u dvodnevnoj posjeti Institutu istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Akademik Jelena Guskova je rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize na Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka, inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu i Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, kao i član Senata Republike Srpske.

Prvog dana posjete Institutu održana je promocija knjige Jelene Guskove „Spolјna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995“, u izdanju Instituta istorijskih nauka i Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske iz Banjaluke. Na izuzetno posjećenoj promociji, u Cekovića kući na Palama, kojoj su prisustvovale i brojne zvanice iz javnog, kulturnog, političkog i društvenog života, pored autora, govorili su prof. dr Draga Mastilović i prof. dr Darko Đogo.

Drugog dana posjete, direktor Instituta prof. dr Draga Mastilović, upoznao je akademika Guskovu sa osnivanjem i dosadašnjim radom Instituta istorijskih nauka, realizovanim i planiranim projektima, te je razmotrena mogućnost realizacije zajedničkih projekata Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Akademik Guskova izrazila je izuzetno zadovolјstvo osnivanjem i dosadašnjim radom Instituta, ali i planovima za dalјe aktivnosti.