Ректор Кулић уприличио новогодишњи пријем за новинаре

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић, заједно са проректорима, данас је у Ректорату организовао новогодишњи пријем за новинаре и том приликом се представницима медијских кућа захвалио на успјешној сарадњи, као и на професионалном и афирмативном извјештавању о свим дешавањима која се тичу Универзитета.

Ректор Кулић представио је досадашњи рад руководства Универзитета, наставника и сарадника, студената, те предочио планове за будући период.

Подсјећајући да је одлазећа година била у знаку јубилеја јер је неколико факултета обиљежило 30 година успјешног рада у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву, ректор Кулић је истакао да је задовољан резултатима које је постигао Универзитет, на којем студира око 8.600 студената.

Као и током претходне године, и у 2023. су се поново два наставника са Универзитета нашла у два одсто најцитиранијих научника у свијету у својој области – професор Стевић са Саобраћајног факултета у Добоју и професорка Максимовић са Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Када је ријеч о пројектима, ректор Кулић је навео да се тренутно на Универзитету реализује 11 међународних пројеката, као и да су у наредној години одобрена 3 „Еразмус плус“ пројекта и 1 „Хоризонт, што потврђује чињеницу да наставници и сарадници врло озбиљно раде и баве се научним и умјетничким радом.

Ректор је подсјетио да на Универзитету ове године организовано више од 20 научних скупова, те да Универзитет има потписану сарадњу са 90 универзитета у свијету, као и да је током 2023. потписано нових 8 и то са универзитетима из Италије, Јапана, Русије, Чешке, Мађарске и Кине, као и да је остварено 185 размјена студената са универзитетима у свијету.

На студијским програмима на страном језику студира више од 340 студената из више од 20 земаља свијета, по чему је наш универзитет препознатљиви не само у Републици Српској, већ и шире.

Један од важних података јесте и да је Универзитет постао чланица Евроазијске асоцијације универзитета, истакао је ректор, изразивши увјерење да је то његова будућност.

Када је ријеч о новим студијским програмима, ове године године је уписана прва генерација студената која ће слушати наставу на енглеском језику на студијском програму стоматологија на Медицинском факултету, а уписана је и прва генерација студената која ће слушати на руском језику, на вокално-инструменталном програму на Музичкој академији.

Ректор је најавио да ће у наредној академској години бити упис студената који ће похађати наставу на енглеском језику на Електротехничком и Технолошком факултету.

Говорећи о страним студентима, ректор Кулић је истакао да су они најбољи амбасадори Универзитета у Источном Сарајеву.

Подсјећајући да је у јулу званично почео са радом Институт историјских наука, ректор је рекао да је његово оснивање превазишло сва очекивања, као и да ће његов пун значај бити видљив за 10 или 20 година.

Ректор Кулић је подсјетио и да је у току адаптација нове зграде Ректората и Музичке академије, те изразио увјерење да ће планирани радови бити завршени до септембра идуће године.

Уз жеље да наредна година свима донесе добро здравље, професионални и породични успјех, ректор Кулић се захвалио медијима, наставницима и сарадницима, стручним службама, студентима, истичући да сви имају заједнички циљ – јачање Универзитета у Источном Сарајеву.