Потписан Споразум о сарадњи Универзитета са Архивом БиХ

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић и директор Архива Босне и Херцеговине Данијела Мрда данас су у Сарајеву потписали Споразум о сарадњи ове двије институције којим се омогућава приступ архивској грађи истраживачима Универзитета за израду стручних и научних радова.

Сарадња Универзитета у Источном Сарајеву и Архива БиХ оствариваће се на основу принципа транспарентности, заједничког интереса, ефикасности, аутономије оба учесника, те у складу са израженом вољом обје институције дефинисаће се конкретне активности у области наставе, науке, истраживања, културе и умјетности, као и у другим областима академског дјеловања.

Универзитет и Архив БиХ сарађиваће кроз подстицање научне и стручне сарадње између експерата из одговарајућих области, теренски рад студената Универзитета у едукативне сврхе, организовање љетних школа, научних и културних и манифестација, као и заједничку промоцију.

Ректор Кулић изразио је задовољство потписаним споразумом, истичући да се од сада Универзитету званично отвара приступ грађи Архива БиХ која садржи важне податке.

“Имајући у виду да се на Универзитету у Источном Сарајеву изучавају историјске науке, ово ће посебно бити важно за наш Филозофски факултет, односно студијски програм историју и археологију, али и за све друге факултете. Мислим да сви ми овд‌је можемо наћи податке који су важни и за науку и за струку”, рекао је ректор Кулић, истичући значај овог споразума и за новоосновану чланицу Универзитета – Институт историјских наука.

Наводећи да се архиви сами по себи баве истином, ректор Кулић је констатовао да је у списима које чува Архив БиХ записана истина о развоју историје, културе, умјетности на овим просторима, што је насушна потреба за Универзитет у Источном Сарајеву.

Директор Мрда је истакла да је рад на архивској грађи јако важан јер су архиви чувари историје сваке земље.

“Архив БиХ у свом фундусу од 16 километара грађе свакако има шта да понуди истраживачима Универзитета у Источном Сарајеву и његовим сарадницима, као и свима другима заинтересованим за истраживачки рад из различитих области”, истакла је Мрда.

Потписивању споразума присуствовао је и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић који је оцијенио да ће овај имплементација овог споразума много значити и одсјеку Града Источног Сарајева који се бави културом сјећања и памћења јер ће моћи користити податке које истраживачи са Универзитета прикупљају за израду одређених студија.

Он је навео да ће бити искориштена прилика да се дође у увид онога чиме располаже Архив БиХ, а тиче се улоге и значаја прије свега српског, али и осталих народа на овом простору.

Састанку је присуствовао и проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Радислав Лале.