Potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta sa Arhivom BiH

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić i direktor Arhiva Bosne i Hercegovine Danijela Mrda danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o saradnji ove dvije institucije kojim se omogućava pristup arhivskoj građi istraživačima Univerziteta za izradu stručnih i naučnih radova.

Saradnja Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Arhiva BiH ostvarivaće se na osnovu principa transparentnosti, zajedničkog interesa, efikasnosti, autonomije oba učesnika, te u skladu sa izraženom voljom obje institucije definisaće se konkretne aktivnosti u oblasti nastave, nauke, istraživanja, kulture i umjetnosti, kao i u drugim oblastima akademskog djelovanja.

Univerzitet i Arhiv BiH sarađivaće kroz podsticanje naučne i stručne saradnje između eksperata iz odgovarajućih oblasti, terenski rad studenata Univerziteta u edukativne svrhe, organizovanje ljetnih škola, naučnih i kulturnih i manifestacija, kao i zajedničku promociju.

Rektor Kulić izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom, ističući da se od sada Univerzitetu zvanično otvara pristup građi Arhiva BiH koja sadrži važne podatke.

“Imajući u vidu da se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu izučavaju istorijske nauke, ovo će posebno biti važno za naš Filozofski fakultet, odnosno studijski program istoriju i arheologiju, ali i za sve druge fakultete. Mislim da svi mi ovd‌je možemo naći podatke koji su važni i za nauku i za struku”, rekao je rektor Kulić, ističući značaj ovog sporazuma i za novoosnovanu članicu Univerziteta – Institut istorijskih nauka.

Navodeći da se arhivi sami po sebi bave istinom, rektor Kulić je konstatovao da je u spisima koje čuva Arhiv BiH zapisana istina o razvoju istorije, kulture, umjetnosti na ovim prostorima, što je nasušna potreba za Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Direktor Mrda je istakla da je rad na arhivskoj građi jako važan jer su arhivi čuvari istorije svake zemlje.

“Arhiv BiH u svom fundusu od 16 kilometara građe svakako ima šta da ponudi istraživačima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i njegovim saradnicima, kao i svima drugima zainteresovanim za istraživački rad iz različitih oblasti”, istakla je Mrda.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić koji je ocijenio da će ovaj implementacija ovog sporazuma mnogo značiti i odsjeku Grada Istočnog Sarajeva koji se bavi kulturom sjećanja i pamćenja jer će moći koristiti podatke koje istraživači sa Univerziteta prikupljaju za izradu određenih studija.

On je naveo da će biti iskorištena prilika da se dođe u uvid onoga čime raspolaže Arhiv BiH, a tiče se uloge i značaja prije svega srpskog, ali i ostalih naroda na ovom prostoru.

Sastanku je prisustvovao i prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Radislav Lale.