Предавање “Родна равноправност као циљ одрживог развоја УН” на Економском факултету Пале

У склопу кампање “16 дана активизма против родно заснованог насиља”, а у организацији Канцеларије за родну равноправност Универзитета у Источном Сарајеву у уторак, 5. децембра, проф. др Предраг Млинаревић одржао је на Економском факултету Пале предавање на тему “Родна равноправност као циљ одрживог развоја УН”.

У склопу овог предавања професор Млинаревић упознао је аудиторијум са садржајем родне равноправности као једног од 17 циљева одрживог развоја УН који се превасходно заснива на елиминисању свих облика неравноправности полова.

Такође, презентовани су и показатељи индекса родне равноправности Босне и Херцеговине који је  први пут израђен за БиХ у 2022. години.

Сљедећи методологију Европског института за родну равноправност, по први пут су обрађени индикатори за шест домена родне равноправности: рад, здравство, новац, вријеме, знање и моћ. Уз објашњење значења поменутих домена и компарацију показатеља за БиХ у односу на просјечне вриједности забиљежене у ЕУ, у склопу предавања је дат осврт на анализе улоге и положаја жене на тржишту рада овогодишње добитнице Нобелове награде за економију харвардске професорице Клаудије Голдин.