Predavanje “Rodna ravnopravnost kao cilj održivog razvoja UN” na Ekonomskom fakultetu Pale

U sklopu kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”, a u organizaciji Kancelarije za rodnu ravnopravnost Univerziteta u Istočnom Sarajevu u utorak, 5. decembra, prof. dr Predrag Mlinarević održao je na Ekonomskom fakultetu Pale predavanje na temu “Rodna ravnopravnost kao cilj održivog razvoja UN”.

U sklopu ovog predavanja profesor Mlinarević upoznao je auditorijum sa sadržajem rodne ravnopravnosti kao jednog od 17 ciljeva održivog razvoja UN koji se prevashodno zasniva na eliminisanju svih oblika neravnopravnosti polova.

Takođe, prezentovani su i pokazatelji indeksa rodne ravnopravnosti Bosne i Hercegovine koji je prvi put izrađen za BiH u 2022. godini.

Sljedeći metodologiju Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost, po prvi put su obrađeni indikatori za šest domena rodne ravnopravnosti: rad, zdravstvo, novac, vrijeme, znanje i moć. Uz objašnjenje značenja pomenutih domena i komparaciju pokazatelja za BiH u odnosu na prosječne vrijednosti zabilježene u EU, u sklopu predavanja je dat osvrt na analize uloge i položaja žene na tržištu rada ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za ekonomiju harvardske profesorice Klaudije Goldin.