“Дани Војина Комадине” од 13. до 16. децембра

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву организује од 13. до 16. децембра седму манифестацију “Дани Војина Комадине”, у оквиру које ће бити одржан и пети Научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”.

Манифестација се организује у част оснивача и првог декана Музичке академије, академика Војина Комадине, а као и до сада догађај ће бити реализован у умјетничком и научном сегменту.

У сриједу, 13. децембра, у 19.00 часова предвиђено је отварање манифестације и концерт дјела Војина Комадине у извођењу Бартоломеја Станковића.

Концерт професора Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан у четвртак, 14. децембра, у 19.00 часова.

За петак, 15. децембар, у 16.00 часова превиђен је концерт ученика средњих музичких школа из БиХ и региона, а у 19.00 концерт студената Музичке академије.

У суботу, 16. децембра, у 19.00 часова је церемонија затварања манифестације концертом дјела Војина Комадине у извођењу солиста и камерних ансамбала из Србије.

Научни сегмент манифестације подразумијева одржавање научног скупа, а пленарно предавање о теми “Могући путеви размијевања музичког наратива Војина Комадине. Солфеђо – од појма до музичке дисциплине”, одржаће редовни професор на Факултету музичке уметности у Београду Гордана Каран.

Научни скуп, за који је пријављено 15 радова излагача из Русије, Србије и БиХ, подијељен је у пет сесија.

Други пут од оснивања научног скупа биће организована и студентска сесија, гдје ће студенти имати могућност да изложе радове.

У оквиру научног скупа планиране су и три промоције, које ће, као и умјетнички садржаји манифестације бити снимљени и промовисани на “Јутјуб” каналу Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.