На Саобраћајном факултету у Добоју отворена 9. Међународна конференција “Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2023”

У организацији Саобраћајног факултета у Добоју Универзитета у Источном Сарајеву данас је отворена 9. Међународна конференција “Нови хоризонти саобраћаја и комуникација 2023”.

Први дан конференција се одржава у хотелу Парк у Добоју, а наставак је у суботу 25. новембра у просторијама Саобраћајног факултета.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић очекује да ће овогодишњи симпозијум, који је класификован као међународна конференција за саобраћај прве категорије, знатно допринијети унапређењу појединих области у Српској, те је похвалио Саобраћајни факултет за добру организацију.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Владимир Владичић за Саобраћајни факултет у Добоју каже да је водећа чланица у научноистраживачком раду овог универзитета по квалитету и квантитету радова.

Предсједник Програмског и Организационог одбора конференције проф. др Бојан Марић од тема симпозијума издвојио је безбједност саобраћаја, јавни градски транспорт, екологија у саобраћају, жељезнице и жељезнички транспорт.

“Данас се тежи ка некој микро мобилности ка јавном транспорту. Да бисмо унаприједили саобраћај и безбједност у саобраћају основно је да кориснике у друмском саобраћају у већем броју пребацимо на јавни градски транспорт, а да би се то урадило мора постојати квалитетан јавни градски транспорт – друмски и жељезнички”, рекао је професор Марић.

Он је навео да је дводневни симпозијум, који се организује сваке друге године, добра прилика за стручњаке из различитих области са подручја региона да размјене знања и искустава стечена током и након периода вируса корона.

На конференцији учествују аутори из петнаест земаља, а укупно ће се презентовати 70 рецензираних радова, укључујући и пленарна излагања.