Na Saobraćajnom fakultetu u Doboju otvorena 9. Međunarodna konferencija ” Novi horizonti saobraćaja i komunikacija 2023″

U organizaciji Saobraćajnog fakulteta u Doboju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, danas je otvorena 9. Međunarodna konferencija “Novi horizonti saobraćaja i komunikacija 2023” uz prisustvo brojnih učesnika, gostiju i zvanica.

Prvi dan konferencija se održava u hotelu Park u Doboju, a nastavak je u subotu 25. novembra u prostorijama Saobraćajnog fakulteta.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović očekuje da će ovogodišnji simpozijum, koji je klasifikovan kao međunarodna konferencija za saobraćaj prve kategorije, znatno doprinijeti unapređenju pojedinih oblasti u Srpskoj, te pohvalio Saobraćajni fakultet u Doboju za dobru organizaciju.

Prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Vladimir Vladičić za Saobraćajni fakultet u Doboju kaže da je vodeća članica u naučno-istraživačkom radu ovog univerziteta po kvalitetu i kvantitetu radova.

Predsjednik Programskog i Organizacionog odbora konferencije prof. dr  Bojan Marić od tema simpozijuma izdvojio je bezbjednost saobraćaja, javni gradski transport, ekologija u saobraćaju, želјeznice i želјeznički transport.

“Danas se teži ka nekoj mikro mobilnosti ka javnom transportu. Da bismo unaprijedili saobraćaj i bezbjednost u saobraćaju osnovno je da korisnike u drumskom saobraćaju u većem broju prebacimo na javni gradski transport, a da bi se to uradilo mora postojati kvalitetan javni gradski transport – drumski i želјeznički”, rekao je profesor Marić.

On je naveo da je dvodnevni simpozijum, koji se organizuje svake druge godine, dobra prilika za stručnjake iz različitih oblasti sa područja regiona da razmjene znanja i iskustava stečena tokom i nakon perioda virusa korona.

Na konferenciji učestvuju autori iz petnaest zemalјa, a ukupno će se prezentovati 70 recenziranih radova, uklјučujući i plenarna izlaganja.