Делегација Универзитета на Форуму уједињених култура у Санкт Петербургу

На позив Министарства културе Руске Федерације, делегација Универзитета у Источном Сарајеву учествовала је на „Форуму уједињених култура“ који је одржан у Санкт Петербургу од 16. до 18. новембра 2023. године.

Делегацију су чинили проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета проф. др Марко Гутаљ и директор Института историјских наука проф. др Драга Мастиловић.

На Форуму су учествовали представници 76 земаља из читавог свијета.

Током трајања Форума, делегација Универзитета је имала више активности и сусрета са значајним личностима из области културе, науке, образовања, те политичког и јавног живота Руске Федерације и других земаља учесница Форума, на којима је разговарано о могућностима успостављања нове или продубљивања већ постојеће сарадње са нашим универзитетом.

Проф. др Драга Мастиловић учествовао је у панел дискусији „Познавање историје кроз културу“, током које се обратио учесницима Форума на тему српског националног питања у историографији и литератури.

Осим тога, делегацију Универзитета угостио је на радној вечери и замјеник министра науке и високог образовања Руске Федерације Константин Илич Могилевски, а делегација је присуствовала и свечаном пријему који су за учеснике Форума организовали потпредсједница Владе Руске Федерације Татјана Алексејевна Голикова и губернатор Санкт Петербурга Александар Дмитријевич Беглов.

Посебну част организатори Форума указали су делегацији нашег универзитета позивом да присуствује панел дискусији предсједника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина.