Delegacija Univerziteta na Forumu ujedinjenih kultura u Sankt Peterburgu

Na poziv Ministarstva kulture Ruske Federacije, delegacija Univerziteta u Istočnom Sarajevu učestvovala je na „Forumu ujedinjenih kultura“ koji je održan u Sankt Peterburgu od 16. do 18. novembra 2023. godine.

Delegaciju su činili prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta prof. dr Marko Gutalj i direktor Instituta istorijskih nauka prof. dr Draga Mastilović.

Na Forumu su učestvovali predstavnici 76 zemalja iz čitavog svijeta.

Tokom trajanja Foruma, delegacija Univerziteta je imala više aktivnosti i susreta sa značajnim ličnostima iz oblasti kulture, nauke, obrazovanja, te političkog i javnog života Ruske Federacije i drugih zemalja učesnica Foruma, na kojima je razgovarano o mogućnostima uspostavljanja nove ili produbljivanja već postojeće saradnje sa našim univerzitetom.

Prof. dr Draga Mastilović učestvovao je u panel diskusiji „Poznavanje istorije kroz kulturu“, tokom koje se obratio učesnicima Foruma na temu srpskog nacionalnog pitanja u istoriografiji i literaturi.

Osim toga, delegaciju Univerziteta ugostio je na radnoj večeri i zamjenik ministra nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije Konstantin Ilič Mogilevski, a delegacija je prisustvovala i svečanom prijemu koji su za učesnike Foruma organizovali potpredsjednica Vlade Ruske Federacije Tatjana Aleksejevna Golikova i gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Dmitrijevič Beglov.

Posebnu čast organizatori Foruma ukazali su delegaciji našeg univerziteta pozivom da prisustvuje panel diskusiji predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina.