Научни скуп на Институту историјских наука 12. и 13. новембра

У оквиру обиљежавања Дана и крсне славе Института историјских наука – Светог краља Милутина, 12. и 13. новембра биће одржан Научни скуп на тему Други свјетски рат у свјетлу историјских чињеница и историјског ревизионизма.

Циљ скупа је да српски и руски научници дају ваљан научни одговор на све учесталије и радикалније покушаје ревизије историје Другог свјетског рата, рехабилитације нацизма, фашизма, усташтва и сличних идеологија, али и на сталне покушаје ниподаштавања и маргинализовања огромних жртава које су српски и руски народ поднијели у Другом свјетском рату.

За скуп је пријављено преко 30 учесника из Републике Српске, Србије и Руске Федерације.

Међу угледним гостима и признатим научним ауторитетима који ће учествовати на скупу су и Гагкуев Руслан Григоревич, предсједник Управног одбора Руског историјског друштва и извршни директор Фонда „Историја Отаџбине“, Кокшаров Виктор Анатољевич, ректор Уралског федералног универзитета из Јекатеринбурга и предсједник Савјета Руског историјског друштва у Свердловској области, Петров Јуриј Александрович, директор Института руске историје Руске академије наука и члан предсједништва Руског историјског друштва, као и још десетак угледних историчара из Руске Федерације.

Такође, на скупу  ће учествовати и историчари из Београда, Ниша, Косовске Митровице, Краљева, Бањалуке и Источног Сарајева.

У оквиру скупа биће потписанo и неколико споразума о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Института историјских наука са партнерским институцијама из Руске федерације и Србије (Руским историјским друштвом, Уралским федералним универзитетом из Јекатеринбурга и Институтом за савремену историју из Београда).

Организатори скупа су Институт историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву и Руско историјско друштво.

Програм Научног скупа