Naučni skup na Institutu istorijskih nauka 12. i 13. novembra

U okviru obilјežavanja Dana i krsne slave Instituta istorijskih nauka – Svetog kralјa Milutina, 12. i 13. novembra biće održan Naučni skup na temu Drugi svjetski rat u svjetlu istorijskih činjenica i istorijskog revizionizma.

Cilј skupa je da srpski i ruski naučnici daju valјan naučni odgovor na sve učestalije i radikalnije pokušaje revizije istorije Drugog svjetskog rata, rehabilitacije nacizma, fašizma, ustaštva i sličnih ideologija, ali i na stalne pokušaje nipodaštavanja i marginalizovanja ogromnih žrtava koje su srpski i ruski narod podnijeli u Drugom svjetskom ratu.

Za skup je prijavlјeno preko 30 učesnika iz Republike Srpske, Srbije i Ruske Federacije.

Među uglednim gostima i priznatim naučnim autoritetima koji će učestvovati na skupu su i Gagkuev Ruslan Grigorevič, predsjednik Upravnog odbora Ruskog istorijskog društva i izvršni direktor Fonda „Istorija Otadžbine“, Kokšarov Viktor Anatolјevič, rektor Uralskog federalnog univerziteta iz Jekaterinburga i predsjednik Savjeta Ruskog istorijskog društva u Sverdlovskoj oblasti, Petrov Jurij Aleksandrovič, direktor Instituta ruske istorije Ruske akademije nauka i član predsjedništva Ruskog istorijskog društva, kao i još desetak uglednih istoričara iz Ruske Federacije.

Takođe, na skupu  će učestvovati i istoričari iz Beograda, Niša, Kosovske Mitrovice, Kralјeva, Banjaluke i Istočnog Sarajeva.

U okviru skupa biće potpisano i nekoliko sporazuma o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Instituta istorijskih nauka sa partnerskim institucijama iz Ruske federacije i Srbije (Ruskim istorijskim društvom, Uralskim federalnim univerzitetom iz Jekaterinburga i Institutom za savremenu istoriju iz Beograda).

Organizatori skupa su Institut istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Rusko istorijsko društvo.

Program Naučnog skupa