На Правном факултету одржан научни скуп „Правне празнине и пуноћа права“

Поводом Дана Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву у суботу, 28. oктобра, у Палама је одржан XII Научни скуп на општу тему „Правне празнине и пуноћа права“.

На скупу је учествовало 206 аутора и коаутора из 23 државе (Русија, Грчка, Кина, Италија, Мађарска, Шпанија, Куба, Мексико, Турска, Бугарска, Румунија, Грузија, Молдавија, Кипар, Холандија, Данска, Шведска, Србија, Сјеверна Македонија, Хрватска, Словенија, Црна Гора и БиХ са ауторима из Републике Српске и Федерације БиХ) који су саопштили 162 реферата на српском, руском, енглеском, италијанском, шпанском, односно матерњим језицима учесника.

Према броју аутора, држава из којих долазе, броју реферата, као и броју и значају суорганизатора, Научни скуп поводом Дана Правног факултета највећи је научни скуп у области права који је у посљедње три године организован на простору југоисточне Европе, али и један од највећих на тлу цијеле Европе.

Више од половине реферата саопштено је уживо у просторијама Правног факултета у Палама, а остатак је саопштен онлајн, путем Зум платформе. Рад се одвијао на пленарном засједању на коме су угледни правници свјетског реномеа саопштили уводне реферате, а потом је ораганизован рад на девет секција које су се упоредо одвијале уз рад уживо и онлајн.

Суорганизатори научног скупа су Европска организација за јавно право, Међународни савез правника, Институт за упоредно право, Институт за криминолошка и социолошка истраживања и Српско удружење за кривичноправну теорију и праксу, чији представници су учествовали у раду скупа.

Одржавање XII Научног скупа поводом Дана Правног факултета значајно је подржао, на основу споразума о пословној сарадњи, Олимпијски центар Јахорина, као и ​Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, Адвокатска комора Републике Српске, Нотарска комора Републике Српске, поједини адвокати и привредна друштва, те органи неколико локалних самоуправа.