Na Pravnom fakultetu održan naučni skup „Pravne praznine i punoća prava“

Povodom Dana Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu u subotu, 28. oktobra, u Palama je održan XII Naučni skup na opštu temu „Pravne praznine i punoća prava“.

Na skupu je učestvovalo 206 autora i koautora iz 23 države (Rusija, Grčka, Kina, Italija, Mađarska, Španija, Kuba, Meksiko, Turska, Bugarska, Rumunija, Gruzija, Moldavija, Kipar, Holandija, Danska, Švedska, Srbija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i BiH sa autorima iz Republike Srpske i Federacije BiH) koji su saopštili 162 referata na srpskom, ruskom, engleskom, italijanskom, španskom, odnosno maternjim jezicima učesnika.

Prema broju autora, država iz kojih dolaze, broju referata, kao i broju i značaju suorganizatora, Naučni skup povodom Dana Pravnog fakulteta najveći je naučni skup u oblasti prava koji je u poslјednje tri godine organizovan na prostoru jugoistočne Evrope, ali i jedan od najvećih na tlu cijele Evrope.

Više od polovine referata saopšteno je uživo u prostorijama Pravnog fakulteta u Palama, a ostatak je saopšten onlajn, putem Zum platforme. Rad se odvijao na plenarnom zasjedanju na kome su ugledni pravnici svjetskog renomea saopštili uvodne referate, a potom je oraganizovan rad na devet sekcija koje su se uporedo odvijale uz rad uživo i onlajn.

Suorganizatori naučnog skupa su Evropska organizacija za javno pravo, Međunarodni savez pravnika, Institut za uporedno pravo, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Srpsko udruženje za krivičnopravnu teoriju i praksu, čiji predstavnici su učestvovali u radu skupa.

Održavanje XII Naučnog skupa povodom Dana Pravnog fakulteta značajno je podržao, na osnovu sporazuma o poslovnoj saradnji, Olimpijski centar Jahorina, kao i ​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, Advokatska komora Republike Srpske, Notarska komora Republike Srpske, pojedini advokati i privredna društva, te organi nekoliko lokalnih samouprava.