Потписан Споразум о сарадњи са Ђангсу универзитетом из НР Кине

Универзитет у Источном Сарајеву и престижни Ђангсу (Jiangsu) универзитет из кинеске Јангсу провинције, посредством Амбасаде Босне и Херцеговине у Народној Републици Кини, потписали су Споразум о сарадњи на период од пет година.

Ђангсу универзитет спада у 300 најбољих универзитета на свијету према водећој свјетској Шангајској листи рангирања квалитета универзитета (ARWU).

Званична церемонија потписивања споразума, уз присуство подпредсједника кинеског универзитета за међународну сарадњу, проф. Чаи Јингфенг (Cai Yingfeng), амбасадора Босне и Херецеговине у НР Кини Њ.Е. Синише Берјана, представника владе провинције и страних делегација из више европских земаља, уприличена је 19. октобра 2023. године у Нанђингу (Nanjing), главном граду Ђангсу провинције која броји 80 милиона становника.

Споразум је потписан у оквиру програма конференције посвећене технолошкој сарадњи и размјени Кине и земаља централне и источне Европе (The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange).

Споразумом се, између осталог, предвиђа размјена академског особља и студената, заједничка организација научних догађаја као и учешће у пројектима од обостраног интереса, а планиране су и међусобне посјете.

Реализација потписивања споразума је услиједила након детаљног усаглашавања коначног текста споразума између универзитета потписника, са посебним фокусом на сарадњу између пољопривредних, медицинских, техничких, правних и економских факултета два универзитета, као и катедри за синологију.

Ова изузетно респектабилна установа, основана давне 1902. године једна од најпрестижнијих научно-истраживачких институција у свијету.