Potpisan Sporazum o saradnji sa Đangsu univerzitetom iz Kine

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i prestižni Đangsu (Jiangsu) univerzitet iz kineske Jangsu provincije, posredstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Narodnoj Republici Kini, potpisali su Sporazum o saradnji na period od pet godina.

Đangsu univerzitet spada u 300 najbolјih univerziteta na svijetu prema vodećoj svjetskoj Šangajskoj listi rangiranja kvaliteta univerziteta (ARWU).

Zvanična ceremonija potpisivanja sporazuma, uz prisustvo podpredsjednika kineskog univerziteta za međunarodnu saradnju, prof. Čai Jingfeng (Cai Yingfeng), ambasadora Bosne i Herecegovine u NR Kini Nј.E. Siniše Berjana, predstavnika vlade provincije i stranih delegacija iz više evropskih zemalјa, upriličena je 19. oktobra 2023. godine u Nanđingu (Nanjing), glavnom gradu Đangsu provincije koja broji 80 miliona stanovnika.

Sporazum je potpisan u okviru programa konferencije posvećene tehnološkoj saradnji i razmjeni Kine i zemalјa centralne i istočne Evrope (The 2nd China-CEEC Conference on Technology Cooperation and Exchange).

Sporazumom se, između ostalog, predviđa razmjena akademskog osoblјa i studenata, zajednička organizacija naučnih događaja kao i učešće u projektima od obostranog interesa, a planirane su i međusobne posjete.

Realizacija potpisivanja sporazuma je uslijedila nakon detalјnog usaglašavanja konačnog teksta sporazuma između univerziteta potpisnika, sa posebnim fokusom na saradnju između polјoprivrednih, medicinskih, tehničkih, pravnih i ekonomskih fakulteta dva univerziteta, kao i katedri za sinologiju.

Ova izuzetno respektabilna ustanova, osnovana davne 1902. godine jedna od najprestižnijih naučno-istraživačkih institucija u svijetu.