Промовисано 88 дипломаца и пет мастера Медицинског факултета

На свечаности у Градском позоришту у Фочи у суботу, 14. октобра, уручене су дипломе за 88 дипломаца и пет мастера Медицинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, који су звања о завршеном школовању стекли у претходној академској години.

У години када Медицински факултет слави 30 година постојања дипломе је добило 45 доктора медицине, седам доктора стоматологије, 20 дипломираних медицинара здравствене његе, 16 дипломираних студената специјалне едукације и рехабилитације и пет мастера специјалне едукације и рехабилитације.

Декан Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић рекао је да овогодишња промоција дипломаца има посебну тежину јер је ово година великог јубилеја ове установе, те да су Република Српска, али и Федерација БиХ и земље у окружењу, одакле долазе њихови студенти, данас добили много добрих стручњака.

“Оно што смо им пренијели као поруку јесте да прво буду добри људи, буду хумани, да поштују основна начела етичности и да се према свим људима понашају исто. Надам се да смо им усадили довољно знања и вјештина да кроз свој рад помажу човјечанству и на прави начин промовишу овај факултет“, рекао је декан Бокоњић.

Бокоњић је напоменуо да су дипломе Медицинског факултета из Фоче веома цијењене и свуда прихваћене, те да њихови студенти раде широм свијета.

“Сљедеће године кренућемо у додатни искорак. Уз подршку Агенције за високо образовање Републике Српске са Мађарском националном агенцијом за осигурање квалитета ићи ћемо у процес међународне акредитације, што ће нам додатно бити битно за будућа признавања и лаганији процес еквиваленције наших диплома у иностранству“, рекао је декан Бокоњић.

Новопечени љекари положили су Хипократову заклетву, а на свечаности су уручене и награде, по одсјецима, дипломцима који су током школовања имали најбољи просјек оцјена.

Сава Милојевић из Билеће, који је на одсјеку медицине најбољи дипломац, већ је почео да ради у требињској Болници на Одјељењу интерне медицине, као специјализант кардиологије.

“Диплома свакако не значи крај учења, планирам да упишем докторске студије на Медицинском факултету у Фочи, уписао сам специјализацију из кардиологије на Медицинском факултету у Бањалуци, тако да ћу упоредо ићи и на један и на други универзитет. Надам се максималном усавршавању, уз кодексе, како медицинске и савремене, тако и трационалне и хиландарске, да останем вјеран својим пацијентима уз једину награду да ме не забораве у својим молитвама“, рекао је Милојевић.

Ана Марија Татић из Српца, набоља на Одсјеку специјалне едукације и рехабилитације, рекла је да јој је студирање у Фочи одлична основа за даљи развој каријере.

„Специјална едукација представља једну од најмлађих грана у медицини и самим тим отвара врата и широк спектар даљег истраживања и напредовања у раду. На трагу сам запослења, понуде имам, надам се и сарадњи са Факултетом. Али, ја сам млада мајка, па док прво то обавимо“, рекла је Татићева.

Од 17 факултета и академија Универзитета у Источном Сарајеву, Медицински факултет у Фочи је најбројнији и на њему тренутно студира 1.915 студената, од којих је више од 300 који студирају медицину и стоматологију на енглеском језику.

Студенти долазе из свих земаља бивше Југославије, те из више од 20 земаља Европе и свијета.

Школовање на овом факултету у три деценије постојања успјешно су завршила 1.723, од 5.511 уписаних студената. На Факултету је запослено 230 наставника и сарадника.