Promovisano 88 diplomaca i pet mastera Medicinskog fakulteta

Na svečanosti u Gradskom pozorištu u Foči u subotu, 14. oktobra, uručene su diplome za 88 diplomaca i pet mastera Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji su zvanja o završenom školovanju stekli u prethodnoj akademskoj godini.

U godini kada Medicinski fakultet slavi 30 godina postojanja diplome je dobilo 45 doktora medicine, sedam doktora stomatologije, 20 diplomiranih medicinara zdravstvene njege, 16 diplomiranih studenata specijalne edukacije i rehabilitacije i pet mastera specijalne edukacije i rehabilitacije.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da ovogodišnja promocija diplomaca ima posebnu težinu jer je ovo godina velikog jubileja ove ustanove, te da su Republika Srpska, ali i Federacija BiH i zemlјe u okruženju, odakle dolaze njihovi studenti, danas dobili mnogo dobrih stručnjaka.

“Ono što smo im prenijeli kao poruku jeste da prvo budu dobri lјudi, budu humani, da poštuju osnovna načela etičnosti i da se prema svim lјudima ponašaju isto. Nadam se da smo im usadili dovolјno znanja i vještina da kroz svoj rad pomažu čovječanstvu i na pravi način promovišu ovaj fakultet“, rekao je dekan Bokonjić.

Bokonjić je napomenuo da su diplome Medicinskog fakulteta iz Foče veoma cijenjene i svuda prihvaćene, te da njihovi studenti rade širom svijeta.

“Slјedeće godine krenućemo u dodatni iskorak. Uz podršku Agencije za visoko obrazovanje Republike Srpske sa Mađarskom nacionalnom agencijom za osiguranje kvaliteta ići ćemo u proces međunarodne akreditacije, što će nam dodatno biti bitno za buduća priznavanja i laganiji proces ekvivalencije naših diploma u inostranstvu“, rekao je Bokonjić.

Novopečeni lјekari položili su Hipokratovu zakletvu, a na svečanosti su uručene i nagrade, po odsjecima, diplomcima koji su tokom školovanja imali najbolјi prosjek ocjena.

Sava Milojević iz Bileće, koji je na odsjeku medicine najbolјi diplomac, već je počeo da radi u trebinjskoj Bolnici na Odjelјenju interne medicine, kao specijalizant kardiologije.

“Diploma svakako ne znači kraj učenja, planiram da upišem doktorske studije na Medicinskom fakultetu u Foči, upisao sam specijalizaciju iz kardiologije na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, tako da ću uporedo ići i na jedan i na drugi univerzitet. Nadam se maksimalnom usavršavanju, uz kodekse, kako medicinske i savremene, tako i tracionalne i hilandarske, da ostanem vjeran svojim pacijentima uz jedinu nagradu da me ne zaborave u svojim molitvama“, rekao je Milojević.

Ana Marija Tatić iz Srpca, nabolјa na Odsjeku specijalne edukacije i rehabilitacije, rekla je da joj je studiranje u Foči odlična osnova za dalјi razvoj karijere.–

„Specijalna edukacija predstavlјa jednu od najmlađih grana u medicini i samim tim otvara vrata i širok spektar dalјeg istraživanja i napredovanja u radu. Na tragu sam zaposlenja, ponude imam, nadam se i saradnji sa Fakultetom. Ali, ja sam mlada majka, pa dok prvo to obavimo“, rekla je Tatićeva.

Od 17 fakulteta i akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Medicinski fakultet u Foči je najbrojniji i na njemu trenutno studira 1.915 studenata, od kojih je više od 300 koji studiraju medicinu i stomatologiju na engleskom jeziku.

Studenti dolaze iz svih zemalјa bivše Jugoslavije, te iz više od 20 zemalјa Evrope i svijeta.

Školovanje na ovom fakultetu u tri decenije postojanja uspješno su završila 1.723, od 5.511 upisanih studenata. Na Fakultetu je zaposleno 230 nastavnika i saradnika.