На Универзитету у Новом Саду одржана конференција „Образовање приступачно свима“

Једнодневни стручни скуп под називом „Образовање приступачно свима“ који има за циљ рад на унапређењу услова студирања студената са инвалидитетом, одржан је у згради Ректората Универзитета у Новом Саду 22. септембра 2023. године.

У уводном дијелу овог једнодневног стручно-едукативног догађаја присутне су поздравили проф. др Ђорђе Херцег, проректор за наставу и студентске активности Универзитета у Новом Саду и мр Катарина Ковачевић, подсекретар Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Представници партнерских институција одржали су презентације говорећи о стању и перспективама инклузивности у високошколском образовању, студирању и персоналној асистенцији, значају Брајевог писма у високом образовању, дигитализацији и прилагођавању литературе као виду подршке, међународној мобилности студената са инвалидитетом, као и о запошљавању особа са инвалидитетом.

Представљен је и систем подршке студентима са инвалидитетом на партнерским универзитетима.

Домаћин овогодишњег стручног скупа је Универзитет у Новом Саду, док су суорганизатори Свеучилиште у Мостару, Универзитет у Сарајеву, Универзитет у Источном Сарајеву, Универзитет у Бањој Луци и Универзитет у Београду.

Ова конференција је дио заједничких активности шест партнерских универзитета, суорганизатора скупа, који су потписници Споразума о разумијевању и заједничком раду на унапређењу услова студирања студената са инвалидитетом, закљученим 2022. године.

Скуп је организован уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Први такав скуп одржан је у децембру 2022. године на Универзитету у Сарајеву.

Основни циљ организатора је размјена искустава и представљање различитих видова добре праксе, са циљем будуће стандардизације сервиса за подршку и уједначавања система подршке на универзитетима потписницима споразума.