Na Univerzitetu u Novom Sadu održana konferencija „Obrazovanje pristupačno svima“

Jednodnevni stručni skup pod nazivom „Obrazovanje pristupačno svima“ koji ima za cilj rad na unapređenju uslova studiranja studenata sa invaliditetom, održan je u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 22. septembra 2023. godine.

U uvodnom dijelu ovog jednodnevnog stručno-edukativnog događaja prisutne su pozdravili prof. dr Đorđe Herceg, prorektor za nastavu i studentske aktivnosti Univerziteta u Novom Sadu i mr Katarina Kovačević, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Predstavnici partnerskih institucija održali su prezentacije govoreći o stanju i perspektivama inkluzivnosti u visokoškolskom obrazovanju, studiranju i personalnoj asistenciji, značaju Brajevog pisma u visokom obrazovanju, digitalizaciji i prilagođavanju literature kao vidu podrške, međunarodnoj mobilnosti studenata sa invaliditetom, kao i o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Predstavljen je i sistem podrške studentima sa invaliditetom na partnerskim univerzitetima.

Domaćin ovogodišnjeg stručnog skupa je Univerzitet u Novom Sadu, dok su suorganizatori Sveučilište u Mostaru, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci i Univerzitet u Beogradu.

Ova konferencija je dio zajedničkih aktivnosti šest partnerskih univerziteta, suorganizatora skupa, koji su potpisnici Sporazuma o razumijevanju i zajedničkom radu na unapređenju uslova studiranja studenata sa invaliditetom, zaključenim 2022. godine.

Skup je organizovan uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Prvi takav skup održan je u decembru 2022. godine na Univerzitetu u Sarajevu.

Osnovni cilj organizatora je razmjena iskustava i predstavljanje različitih vidova dobre prakse, sa ciljem buduće standardizacije servisa za podršku i ujednačavanja sistema podrške na univerzitetima potpisnicima sporazuma.