Педагошки факултет обиљежио 30 година постојања и успјешног рада

Педагошки факултет Универзитета у Источном Сарајеву у четвртак, 21. септембра, свечаном академијом обиљежио је 30 година постојања и успјешног рада.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да Педагошки факултет има важну позицију јер школује кадар који је већ од предшколског узраста образује и васпитава младе, те је похвалио њихов допринос интернационализацији Универзитета.

Ректор Кулић изразио је задовољство што је Универзитет израстао у респектабилну високошколску установу на овим просторима, а и шире. Навео је да након Медицинског факултета, који изводи наставу и на енглеском језику, очекује упис прве генерације студената који ће слушати наставу на енглеском језику и на Електротехничком факултету, а уписана је и прва генерација студената који ће наставу слушати на руском језику на Музичкој академији.

Декан Педагошког факултета проф. др Далибор Стевић изразио је задовољсто што је током три деценије рада направљен огроман помак у сваком погледу и да је ова високошколска институција данас видљива у струци и науци и поносна на квалитет рада и кадра који школују.

Декан је навео да је поводом јубилеја објављена монографија “Источник образовања – 30 година рада Педагошког факултета” и организован научни скуп “Наука и настава дана” са 200 учесника из 11 земаља.

На свечаној академији обратила се и министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић те је оцијенила да Педагошки факултет биљежи изванредне резултате и школује кадар за хумано занимање, нагласивши да Република Сроска има квалитетан образовани систем.

“Свјесни смо тежине коју носи звање педагошког радника, они имају знање и алате, али и велику одговорност да буду добри просвјетни радници и добри људи, као темељ здравог друштва”, рекла је министар Чабрић.

Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у односима Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић је на свечаној академији назвао Педагошки факултет у Српској престижном институцијом и истакао да институције које се баве образовањем имају кључну улогу у обликовању будућности.

“Очување српског језика, културе, традиције и ћириличног писма, гдје год Срби живели, то је наш приоритетни циљ и посвећени смо сарадњи образовних институција у Србији и Српској како би заједно градили бољу будућност за цео наш народ”, поручио је Милићевић.

Педагошки факултет је током 30 година постојања одшколовао 3 000 студената.

Свечаној акдемији, одржананој у Културном центру у Бијељини, присустовала су многобројне званице из јавног и политичког живота у Републици Српској, представници Српске православне цркве, те дипломатског кора.