Pedagoški fakultet obilјežio 30 godina postojanja i uspješnog rada

Pedagoški fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu u četvrtak, 21. septembra, svečanom akademijom obilјežio je 30 godina postojanja i uspješnog rada.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da Pedagoški fakultet ima važnu poziciju jer školuje kadar koji je već od predškolskog uzrasta obrazuje i vaspitava mlade, te je pohvalio njihov doprinos internacionalizaciji Univerziteta.

Rektor Kulić izrazio je zadovolјstvo što je Univerzitet izrastao u respektabilnu visokoškolsku ustanovu na ovim prostorima, a i šire. Naveo je da nakon Medicinskog fakulteta, koji izvodi nastavu i na engleskom jeziku, očekuje upis prve generacije studenata koji će slušati nastavu na engleskom jeziku i na Elektrotehničkom fakultetu, a upisana je i prva generacija studenata koji će nastavu slušati na ruskom jeziku na Muzičkoj akademiji.

Dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Dalibor Stević izrazio je zadovolјsto što je tokom tri decenije rada napravlјen ogroman pomak u svakom pogledu i da je ova visokoškolska institucija danas vidlјiva u struci i nauci i ponosna na kvalitet rada i kadra koji školuju.

Dekan je naveo da je povodom jubileja objavlјena monografija “Istočnik obrazovanja – 30 godina rada Pedagoškog fakulteta” i organizovan naučni skup “Nauka i nastava dana” sa 200 učesnika iz 11 zemalјa.

Na svečanoj akademiji obratila se i ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić te je ocijenila da Pedagoški fakultet bilјeži izvanredne rezultate i školuje kadar za humano zanimanje, naglasivši da Republika Sroska ima kvalitetan obrazovani sistem.

“Svjesni smo težine koju nosi zvanje pedagoškog radnika, oni imaju znanje i alate, ali i veliku odgovornost da budu dobri prosvjetni radnici i dobri lјudi, kao temelј zdravog društva”, rekla je ministar Čabrić.

Ministar bez portfelјa zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u odnosima Republike Srbije sa dijasporom Đorđe Milićević je na svečanoj akademiji nazvao Pedagoški fakultet u Srpskoj prestižnom institucijom i istakao da institucije koje se bave obrazovanjem imaju klјučnu ulogu u oblikovanju budućnosti.

“Očuvanje srpskog jezika, kulture, tradicije i ćiriličnog pisma, gdje god Srbi živeli, to je naš prioritetni cilј i posvećeni smo saradnji obrazovnih institucija u Srbiji i Srpskoj kako bi zajedno gradili bolјu budućnost za ceo naš narod”, poručio je Milićević.

Pedagoški fakultet je tokom 30 godina postojanja odškolovao 3 000 studenata.

Svečanoj akdemiji, održananoj u Kulturnom centru u Bijelјini, prisustovala su mnogobrojne zvanice iz javnog i političkog života u Republici Srpskoj, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te diplomatskog kora.