Свечаном академијом обиљежена 31 година рада Универзитета у Источном Сарајеву

Свечаном  академијом синоћ је обиљежена 31 година постојања и успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву, основаног под именом Универзитет у Сарајеву Републике Српске 14. септембра 1992. године одлуком Народне скупштине Републике Српске.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић изразио је задовољство што је Универзитет израстао у озбиљну високошколску установу на овим просторима, а и шире.

“Већ три деценије заједно расту Република Српска, град Источно Сарајево и његов Универзитет и представљају симбол истрајности и вјере нашег народа у Српску”, истакао је ректор Кулић, те додао да је високо образовање у Српској добро, о чему свједоче резултати постигнути на међународним ранг-листама универзитета.

Ректор Кулић је нагласио да су два професора Универзитета у Источном Сарајеву, са Електротехничког и Саобраћајног факултета, и ове године међу два одсто цитираних професора свијету, као и да студенти, асистенти и професори нашег универзитета биљеже завидне резултате на међународним такмичењима и скуповима.

“Академска година која се завршава била је веома успјешна за Универзитет, узимајући у обзир резултате који су постигнути”, рекао је ректор Кулић, подсјећајући да је отворен Институт историјских наука, као и да је уписана прва генерација студената стоматологије који ће слушати наставу на енглеском језику, поред Медицинског факултета, гдје већ три године постоји настава на овом језику.

Истичући да је нарочито поносан на то што је на Музичкој академији уписана прва генерација студената који слушају наставу на руском језику, као и да се на Електротехничком факултету очекује упис прве генерације студената који ће слушати наставу на енглеском језику, ректор Кулић је рекао да је то важно због интернационализације Универзитета.

Према ректоровим ријечима, приоритет је упис дјеце из Српске на два јавна универзитета у Републици, јер ће они вјероватно и остати на овим просторима.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир истакао је да Универзитет у Источном Сарајеву стално напредује и да је један од два стуба високог образовања у Српској када је у питању јавно високо образовање.

“Обиљежавање 31 године Универзитета у Источном Сарајеву показује да је он напредовао од тешких, ратних година, до данас, када је добро рангиран и на свјетским листама“, истакао је министар Будимир, напомињући да је од 2017. године до данас издвојено око 17 милиона КМ у инфраструктурне пројекте, те да ће Владе Српске која ће наставити са подстицајима.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић на свечаности је поручио да је овај град један организам, чији су крвоток људи, становници града, а кичма Универзитет са свим својим факултетима.

“Свима нама у Источном Сарајеву је циљ развој Универзитета и сви ми који се бавимо јавним послом у граду стремимо ка томе да овај универзитет буде што снажнији и јачи, јер то значи снажнији и јачи град”, поручио је градоначелник Ћосић.

На свечаности у Административном центру Владе Републике Српске додијељена су признања појединцима који су  у протеклом периоду помагали развој Универзитета у Источном Сарајеву, као и најбољим студентима и истраживачима.

Обиљежавању 31 године успјешног рада и постојања Универзитета у Источном Сарајеву присуствовале су бројне званице из јавног и политичког живота у Републици Српској, представници Српске православне цркве, те дипломатског кора.