Svečanom akademijom obilježena 31 godina rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Svečanom akademijom sinoć je obilježena 31 godina postojanja i uspješnog rada Univerziteta u Istočnom Sarajevu, osnovanog pod imenom Univerzitet u Sarajevu Republike Srpske 14. septembra 1992. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo što je Univerzitet izrastao u ozbiljnu visokoškolsku ustanovu na ovim prostorima, a i šire.

“Već tri decenije zajedno rastu Republika Srpska, grad Istočno Sarajevo i njegov Univerzitet i predstavljaju simbol istrajnosti i vjere našeg naroda u Srpsku”, istakao je rektor Kulić, te dodao da je visoko obrazovanje u Srpskoj dobro, o čemu svjedoče rezultati postignuti na međunarodnim rang-listama univerziteta.

Rektor Kulić je naglasio da su dva profesora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, sa Elektrotehničkog i Saobraćajnog fakulteta, i ove godine među dva odsto citiranih profesora svijetu, kao i da studenti, asistenti i profesori našeg univerziteta bilježe zavidne rezultate na međunarodnim takmičenjima i skupovima.

“Akademska godina koja se završava bila je veoma uspješna za Univerzitet, uzimajući u obzir rezultate koji su postignuti”, rekao je rektor Kulić, podsjećajući da je otvoren Institut istorijskih nauka, kao i da je upisana prva generacija studenata stomatologije koji će slušati nastavu na engleskom jeziku, pored Medicinskog fakulteta, gdje već tri godine postoji nastava na ovom jeziku.

Ističući da je naročito ponosan na to što je na Muzičkoj akademiji upisana prva generacija studenata koji slušaju nastavu na ruskom jeziku, kao i da se na Elektrotehničkom fakultetu očekuje upis prve generacije studenata koji će slušati nastavu na engleskom jeziku, rektor Kulić je rekao da je to važno zbog internacionalizacije Univerziteta.

Prema rektorovim riječima, prioritet je upis djece iz Srpske na dva javna univerziteta u Republici, jer će oni vjerovatno i ostati na ovim prostorima.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske dr Željko Budimir istakao je da Univerzitet u Istočnom Sarajevu stalno napreduje i da je jedan od dva stuba visokog obrazovanja u Srpskoj kada je u pitanju javno visoko obrazovanje.

“Obilježavanje 31 godine Univerziteta u Istočnom Sarajevu pokazuje da je on napredovao od teških, ratnih godina, do danas, kada je dobro rangiran i na svjetskim listama“, istakao je ministar Budimir, napominjući da je od 2017. godine do danas izdvojeno oko 17 miliona KM u infrastrukturne projekte, te da će Vlade Srpske koja će nastaviti sa podsticajima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić na svečanosti je poručio da je ovaj grad jedan organizam, čiji su krvotok ljudi, stanovnici grada, a kičma Univerzitet sa svim svojim fakultetima.

“Svima nama u Istočnom Sarajevu je cilj razvoj Univerziteta i svi mi koji se bavimo javnim poslom u gradu stremimo ka tome da ovaj univerzitet bude što snažniji i jači, jer to znači snažniji i jači grad”, poručio je gradonačelnik Ćosić.

Na svečanosti u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske dodijeljena su priznanja pojedincima koji su u proteklom periodu pomagali razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i najboljim studentima i istraživačima.

Obilježavanju 31 godine uspješnog rada i postojanja Univerziteta u Istočnom Sarajevu prisustvovale su brojne zvanice iz javnog i političkog života u Republici Srpskoj, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te diplomatskog kora.