Стручни скуп „Образовање приступачно свима“

Универзитет у Новом Саду, у сарадњи са Свеучилиштем у Мостару, Универзитетом у Сарајеву, Универзитетом у Источном Сарајеву, Универзитетом у Бањој Луци и Универзитетом у Београду, биће домаћин стручног скупа под називом „Образовање приступачно свима“.

Скуп ће се одржати у петак, 22. септембра 2023. године, с почетком у 10 часова, у Сали за сjеднице на првом спрату Централне зграде Универзитета – Ректората (Др Зорана Ђинђића 1, Нови Сад).

Универзитет у Новом Саду, заједно са пет партнерских универзитета, иницијатор је и један од потписника Споразума о разумевању и заједничком раду на унапређењу услова студирања студената са инвалидитетом.

Овим документом универзитети су изразили спремност да заједничким напорима допринесу унапређењу услова студирања студената са инвалидитетом, с циљем повећања броја високообразованих особа са инвалидитетом.

Подручје сарадње укључује академску, научну и стручну сарадњу, која ће се, између осталог, огледати у развијању регионалне мреже за подршку студентима са инвалидитетом, размјени искуства и примјера добре праксе, заједничким пројектним активностима, креирању прилика за размјену студената, као и раду на институционализацији система подршке и стандардизацији сервиса за подршку.

Излагања на скупу одржаће релевантни актери, пружаоци подршке студентима са инвалидитетом, говорећи о специфичним сервисима подршке и начинима за њихову имплементацију, као и представници партнерских универзитета и Покрајине.

Скуп је замишљен као стручно-едукативни догађај на ком ће учесници и посјетиоци имати прилику да сагледају различите начине за имплементацију сервиса подршке, а све са циљем стандардизације сервиса за подршку и уједначавањем система подршке на универзитетима потписницима споразума.

Заинтересовани за присуство овом једнодневном стручном скупу могу се регистровати слањем својих података (име, презиме, позиција, институција) на мејл адресу ssi@uns.ac.rs, до сриједе, 20. септембра 2023. године. Скуп се организује уз подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.