Stručni skup „Obrazovanje pristupačno svima“

Univerzitet u Novom Sadu, u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru, Univerzitetom u Sarajevu, Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, Univerzitetom u Banjoj Luci i Univerzitetom u Beogradu, biće domaćin stručnog skupa pod nazivom „Obrazovanje pristupačno svima“.

Skup će se održati u petak, 22. septembra 2023. godine, s početkom u 10 časova, u Sali za sjednice na prvom spratu Centralne zgrade Univerziteta – Rektorata (Dr Zorana Đinđića 1, Novi Sad).

Univerzitet u Novom Sadu, zajedno sa pet partnerskih univerziteta, inicijator je i jedan od potpisnika Sporazuma o razumevanju i zajedničkom radu na unapređenju uslova studiranja studenata sa invaliditetom.

Ovim dokumentom univerziteti su izrazili spremnost da zajedničkim naporima doprinesu unapređenju uslova studiranja studenata sa invaliditetom, s cilјem povećanja broja visokoobrazovanih osoba sa invaliditetom.

Područje saradnje uklјučuje akademsku, naučnu i stručnu saradnju, koja će se, između ostalog, ogledati u razvijanju regionalne mreže za podršku studentima sa invaliditetom, razmjeni iskustva i primjera dobre prakse, zajedničkim projektnim aktivnostima, kreiranju prilika za razmjenu studenata, kao i radu na institucionalizaciji sistema podrške i standardizaciji servisa za podršku.

Izlaganja na skupu održaće relevantni akteri, pružaoci podrške studentima sa invaliditetom, govoreći o specifičnim servisima podrške i načinima za njihovu implementaciju, kao i predstavnici partnerskih univerziteta i Pokrajine.

Skup je zamišlјen kao stručno-edukativni događaj na kom će učesnici i posjetioci imati priliku da sagledaju različite načine za implementaciju servisa podrške, a sve sa cilјem standardizacije servisa za podršku i ujednačavanjem sistema podrške na univerzitetima potpisnicima sporazuma.

Zainteresovani za prisustvo ovom jednodnevnom stručnom skupu mogu se registrovati slanjem svojih podataka (ime, prezime, pozicija, institucija) na mejl adresu ssi@uns.ac.rs, do srijede, 20. septembra 2023. godine. Skup se organizuje uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.