Отворен Други „Студентски конгрес биомедицинских наука Републике Српске“ и „Школа клиничких вјештина 2023“

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске др Жељко Будимир у сриједу, 16. августа, у Фочи отворио је Други “Студентски конгрес биомедицинских наука Републике Српске” и “Школу клиничких вјештина 2023”, те истакао да је ово примјер праћења трендова и добре организације.

Министар Будимир је нагласио да је Медицински факултет Универзитета у Источном Сарајеву најагилнија организациона јединица овог универзитета, те да је као примјер доброг рада истакао чињеницу да студенти организују научне конгресе, што ресорно министарство највише воли да види.

“Као ресорни министар највише волимо да помогнемо студентима у њиховом научноистраживачком раду и то је у овом случају карактеристично. Медицински факултет у Фочи је, такође, примјер добре опремљености и у овој школи клиничких вјештина студенти ће моћи да раде на моделима који могу да симулирају праве ситуације пружања прве помоћи”, рекао је министар Будимир.

Он је истакао научни значај Студентске конференције у смислу објављивања научних радова са овог скупа које ће допринијети умрежавању студената из региона.

“На конференцији су присутни еминентни стручњаци из региона и иностранства који преносе студентима своја искуства. За љекара 21. вијека потребна су сва знања и вјештине које студенти добију на оваквим конференцијама”, рекао је Будимир.

Декан Медицинског факултета проф. др Дејан Бокоњић истакао је значај организовања “Студентског конгреса биомедицинских наука Републике Српске” за овај факултет који ове године слави 30 година.

Нагласио је и  чињеницу да студенти организују међународни конгрес, који је међу најмасовнијим, те да су учесници из региона и других земаља.

“За промоцију факултета веома је значајно да се студенти организују и имају иницијативу. Поносни смо на наше студенте”, рекао је декан Бокоњић.

Он је указао да је, осим Конгреса, веома битна и Школа клиничких вјештина на којој студенти уче рад са пацијетима кроз одређене лутке и моделе, те рад са виртуелним пацијентима.

“Њихово знање и вјештине ће се тиме обогатити а кроз дружење и пријатељства ће бити успостављени нови контакти за будућност. То је најбољи начин за брендирање и промоцију наше куће”, рекао је Бокоњић.

Предсједник Организационог одбора Конгреса Немања Митровић рекао је да на “Студентском конгресу биомедицинских наука Републике Српске” учествује више од 150 студената из региона из различитих биомедицинских области.

“Можемо се похвалити да ове године имамо велики број научних радова студената из Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, али и Азербјеџана, Турске, Шпаније, Француске, Италије. Ријеч о студентима који су на размјени у Републици Српској путем Међународне организације која окупља студенте медицине /САМСИК/ тако да у суштини можемо рећи да је ово интернационални конгрес”, рекао је Митровић.

Други “Студентски конгрес биомедицинских наука Републике Српске” организован је у Фочи поводом 30 година Медицинског факултета.

Организавана је и Школа клиничких вјештина, а ријеч је о традиционалном пројекту студената Медицинског факултета у Фочи од 2018. године.

Први Конгрес одржан је прошле године у Бијељини.