Машински факултет обиљежио 29 година рада

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано промовисао 20 дипломираних инжењера и 6 мастера машинства који су звање стекли у претходној години.

Декан Машинског факултета проф. др Милија Краишник истакао је да Факултет обиљежава 29 година рада у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву и 64 године традиције високошколског образовања у области машинске струке, те да су многи студенти, професори и инжењери машинства дали огроман допринос у развоју друштва у прошлости.

Говорећи о предностима студирања на Машинском факултету, декан Краишник је навео да ће студенти овд‌је стећи адекватно знање, напомињући да постоји велика потражња за машинским инжењерима.

Декан је истакао да је свечаност била прилика и да уруче признања најбољим студентима, професорима и асистентима за изузетне резултате у научноистраживачкој дјелатности.

“Данас су са нама представници великих индустријских компанија које заузимају високо мјесто у окружењу како по обиму производње, тако и инвестиционим улагањима. Са њима смо у остварили изврстан ниво сарадње који се огледа у развоју студентске праксе, програма стипендирања, а интензивираћемо посјету привредним субјектима у Републици Српској, али и компанијама у иностранству”, рекао је декан Краишник.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао је да је Машински факултет јако важан за Универзитет, јер се ту школује кадар који је изузетно софистициран.

“Студенти машинства су изузетнио квалитетни, а студиј је изузетно тежак и одговоран, захтијева знање, али и предзнање из више области. У ери технолошког развоја мислим да ће у 21. вијеку имати кључну улогу, поред студената Електротехничког факултета. Наставници и сарадници овог факултета објављују радове у најпрестижнијим научним часописима, што је Униврезитету јако важно”, истакао је ректор Кулић.

На свечаној академији посебна признања су уручена представницима привредних субјеката који су дали допринос раду и афирмацији Машинског факултета чиме је омогућено додатно усавршавање студената и повећање њихових компетенција и вјештина са практичног аспекта.