Mašinski fakultet obilježio 29 godina rada

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano promovisao dvadeset diplomiranih inženjera i šest mastera mašinstva koji su zvanje stekli u prethodnoj godini.

Dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Milija Kraišnik istakao je da Fakultet obilježava 29 godina rada u okviru Univerziteta u Istočnom Sarajevu i 64 godine tradicije visokoškolskog obrazovanja u oblasti mašinske struke, te da su mnogi studenti, profesori i inženjeri mašinstva dali ogroman doprinos u razvoju društva u prošlosti.

Govoreći o prednostima studiranja na Mašinskom fakultetu, dekan Kraišnik je naveo da će studenti ovd‌je steći adekvatno znanje, napominjući da postoji velika potražnja za mašinskim inženjerima.

Dekan je istakao da je današnja svečanost bila prilika i da uruče priznanja najboljim studentima, profesorima i asistentima za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkoj djelatnosti.

“Danas su sa nama predstavnici velikih industrijskih kompanija koje zauzimaju visoko mjesto u okruženju kako po obimu proizvodnje, tako i investicionim ulaganjima. Sa njima smo u ostvarili izvrstan nivo saradnje koji se ogleda u razvoju studentske prakse, programa stipendiranja, a intenziviraćemo posjetu privrednim subjektima u Republici Srpskoj, ali i kompanijama u inostranstvu”, rekao je dekan Kraišnik.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Milan Kulić rekao je da je Mašinski fakultet jako važan za Univerzitet, jer se tu školuje kadar koji je izuzetno sofisticiran.

“Studenti mašinstva su izuzetnio kvalitetni, a studij je izuzetno težak i odgovoran, zahtijeva znanje, ali i predznanje iz više oblasti. U eri tehnološkog razvoja mislim da će u 21. vijeku imati ključnu ulogu, pored studenata Elektrotehničkog fakulteta. Nastavnici i saradnici ovog fakulteta objavljuju radove u najprestižnijim naučnim časopisima, što je Univrezitetu jako važno”, istakao je rektor Kulić.

Na svečanoj akademiji posebna priznanja su uručena predstavnicima privrednih subjekata koji su dali doprinos radu i afirmaciji Mašinskog fakulteta čime je omogućeno dodatno usavršavanje studenata i povećanje njihovih kompetencija i vještina sa praktičnog aspekta.