Посјета Факултету за туристичне студије у оквиру научноистраживачког билатералног пројекта

На Факултету за туристичне студије из Порторожа, Словенија, у оквиру научноистраживачког билатералног пројекта „Компаративна анализа одрживиг развоја винског туризма у Словенији и Босни и Херцеговини са нагласком на винске догађаје и фестивале“ од 13. фебруара до 15. марта 2023. године боравила је доц. др Тијана Бањанин са Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

У оквиру посјете доц. др Тијана Бањанин учествовала је у низу активности као што су састанци са члановима пројектног тима ради дефинисања теме, упознавање потенцијала винског туризма у Словенији обиласком одабраних винских подрума, као и рад на заједничком научном чланку.

Посебан истраживачки фокус био је на органском виноградарству и винарству уз преношење добрих пракси из Словеније у Босну и Херцеговину. Са становишта даљег развоја винског туризма, у први план стављена је валоризација старих и аутохтоних сорти грожђа и вина.

Др Тијана Бањанин докторирала је на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду на предмету Карактеризација квантитативних и квалитативних карактеристика сорте грожђа Блатина у агроеколошким условима Требиња.