Отворен научни скуп “Инфотех-Јахорина 2023”

Међународни научно-стручни скуп “Инфотех-Јахорина 2023”, у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву, свечано је отворен данас на Јахорини.

За овогодишњи „Инфотех“ пријављено је више од 200 радова из 18 земаља.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Републике Српске Зоран Вујковић изјавио је да је овај скуп видљив у међународним оквирима, а код ресорног министарства категорисан је као скуп прве категорије и заједно са Владом га годинама подржавају.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др  Милан Kулић рекао је да је „Инфотех“ изузетно важан за Универзитет, а чињеница да су аутори из 18 земља довољно говори о његовом квалитету и даје додатни подстрек Универзитету.

“Ово је важан научни скуп ради шире заједнице, јер су Република Српска и БиХ мале и привредно неразвијене, а Електротехнички факултет има посебну мисију да кроз нове технологије и иновације омогући Српској и институцијама да се равномјерно укључе у свјетске глобалне токове дигитализације”, поручио је ректор Kулић.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Божидар Поповић рекао је да је на симпозијум пријављено више од 200 радова, а 179 је добило позитивне рецензије. Декан Поповић наводи да је симпозијум превазишао регионално подручје и постао озбиљан интернационални скуп на коме имају и пријављених 13 студентских радова.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Kосовској Митровици проф. др Небојша Арсић истиче да му је драго што присуствују на важном 22. међународном научном скупу из области електротехничког инжењерства.

Арсић додаје да са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву имају одличну сарадњу која укључује бројне пројекте, размјену студената, наставног особља, али не само између њихова два Универзитета, него и са универзитетима из ЕУ.

Извршни директор компаније М:тел Милан Алексијевић рекао је да су они сребрени спонзори овог веома важног симпозијума, те да са Електротехничким факултетом у Источном Сарајеву имају дугогодишњу сарадњу која се огледа кроз пројекте и програме.

Главне тематске области симпозијума су: Рачунарски системи и софтвер, Kомуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања, Електронски системи.

Организатор скупа је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Међународни симпозијум “Инфотех-Јахорина” окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте из области информационих технологија и њихове примјене у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Први симпозијум “Инфотех-Јахорина” одржан је 2001. године, након чега привлачи значајан број учесника углавном из региона западног Балкана и одржава добар квалитет и број пријављених и презентованих радова.

Симпозијум се одржава до петка, 17. марта.

Аутор фотографија: Дарко Ковачевић